Porselen lamina desteklerle uygulanan adeziv köprülerin dayanıklılığının invitro olarak incelenmesi - Silahtar, Esra (My University, 2002)
PORSELEN LAMİNA DESTEKLERLE UYGULANAN ADEZİV KÖPRÜLERİN DAYANIKLILIĞININ İNVİTRO OLARAK İNCELENMESİ 1. ÖZET PORSELEN LAMİNA DESTEKLERLE UYGULANAN ADEZİV KÖPRÜLERİN DAYANIKLILIĞININ İNVİTRO OLARAK İNCELENMESİ 1970'li yıllarda ilk defa Rochette tarafından uygulanan adeziv köprüler destek dişlerin sağlıklı olduğu ya da minimal çürük lezyonu bulunan vakalarda konvansiyonel sabit protezlere alternatif olmuştur. IPS Empress 2 porselen sistemleri ile sabit köprü protezlerinin başarılı sonuçlar vermesi, bu materyal ile klasik adeziv köprülerin uygulanamadığı diastemalı dişler, örtülü kapanış gibi vakalarda anterior lamina destekli adeziv köprü uygulamasını gündeme getirmiştir. Bu çalışmanın amacı; lamina desteklerle hazırlanan Empress 2 adeziv köprülerin kırılma dayanıklılığının invitro incelenmesidir. Çekilmiş maksiiler santral ve kanin dişler kullanılarak maksiller lateral diş eksikliğini taklit eden 40 adet model hazırlandı. Birinci grupta diş preparasyonu gingival bölgede ve eksik diş boşluğuna komşu proksimal bölgede kontakt noktasının lingualinde, diğer proksimal bölgede kontakt noktasının labialinde chamfer bitiş sınırı ile, kesici kenarda 2 mm indirgeme ve butt bitiş sınırı ile yapıldı. İkinci grupta destek dişler birinci gruptaki gibi hazırlandı. Eksik diş boşluğuna komşu proksimal yüzeyde insizo-servikal yönde 2 mm X 2 mm boyutlarında oluk ilave edildi. Üç üyeli lamina destekli adeziv köprüler Empress 2 porselen ile yapıldı ve Variolink II yüksek viskoiteli siman ile yapıştırıldı. Örneklere 5000 ( 5°C- 55°C) ısı çevrimi uygulandı. Örnekler universal test cihazında gövde kesici kenarından destek dişlerin uzun aksına 0° yükleme yönü ile veya kesici kenardan 3 mm aşağıdan 45° yükleme yönü ile kırılana kadar yük uygulandı. Kırılma kuvvetleri x, y kayıt edici ile kaydedildi. 0° yükleme yönü ile birinci grupta 880 N, ikinci grupta 773 N, 45° yükleme yönü ile sırasıyla 324 N ve 360 N kırılma kuvveti kaydedildi. Sonuçlar ANOVA ve TUKEY Kramer İstatistiksel Analizi ile karşılaştırıldı ve kırık yüzeyleri elektron mikroskobunda incelendi. Yüzeydeki farklı materyallerin belirlenmesi için kırık yüzeylerin materyal analizleri yapıldı. Restorasyonlarda görülen kırılma kuvveti değerleri anterior bölgede oluşan fizyolojik kuvvetlerden yüksek bulundu. Preparasyon tipinin istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturmadığı, 45°yükleme yönü ile kırılma direnci anlamlı derecede daha düşük bulundu. 2.

THE FRACTURE STRENGTH OF ADHESIVE FIXED PARTIAL DENTURES SUPPORTED BY PORCELAIN LAMINATES: AN IN-VITRO STUDY Since the introduction of resin bonded fixed partial dentures (RBFPDs) by Rochette in the early 70s, they have become more popular as alternatives to conventional fixed partial dentures (FPDs) in the cases in which abutments are intact or exhibit only minimal carious lesions. The successfull results with IPS Empress 2 porcelain restorations on the anterior fixed partial dentures encouraged the use of this material for adhesive fixed partial dentures supported by porcelain laminates in the case of diastemas, insufficient occlusal clearance, and incisors with thin facio-lingual dimensions.The purpose of this study was to evaluate the fracture strength of the Empress 2 adhesive fixed partial dentures supported by porcelain laminates. Forty models were made to replace an upper lateral incisor by using central incisor and canine as abutment. In the first group (20 samples) a gingival chamfer was placed at the cemento-enamel junction, chamfer preparation was extended just lingually to the contact area adjacent to the edentulous space and just labially to the contact area on the opposite proximal region. Incisal edge was reduced 2 mm with a butt joint. In the second group (20 samples) abutments are prepared similar to first group. An 2 mm X 2 mm inciso-cervikal proximal groove preparation was added adjacent to the edentulous space. Three unit adhesive bridges supported with laminates were made with Empress 2 porcelain and cemented with Variolink II high viscosity cement. Samples were termocycled (5°C- 55°C) for 5000 times. Samples were loaded under 0° loading direction on the incisal edge of the pontic or 45° loading direction on the 3 mm below the icisal edge until fracture, by using a universal test instrument. The loads required to fracture the RBFPDs were recorded with an x, y recorder. With 0° loading direction recorded fracture forces were 880 N in the first group and 773 N in the second group and with 45° loading direction 324 N, and 360 N respectively. ANOVA and TUKEY Kramer Statistical Analysis were used to compare the results and fracture surfaces were evaluated on scanning electron microscope. Material analysis of fracture surfaces were made to identify different materials on the surfaces. Fracture forces were found to be higher than functional biting forces in both groups. Preparation of additional groove was not showed statistically significant difference between the two groups but 45° loading direction showed significantly lower fracture resistance than 0° loading.
Keywords: Cerrahi; Diş hekimliği; Diş Tedavisi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri