Performans değerlendirme yöntemleri ve çok uluslu bir teknik destek kurumunda bir uygulama - Karadeniz, Uğur (My University, 2010)
PERFORMANS DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ VE ÇOK ULUSLU BİR TEKNİK DESTEK KURUMUNDA BİR UYGULAMA Globalleşen iş dünyasında sınırların giderek ortadan kalkmasıyla çok uluslu işletmeler rekabet unsurlarına daha rahat erişebilmektedir. Yeterli bilgi ve beceri sahibi nitelikli insan kaynağına sahip olmak ve bu kaynağı etkin ve verimli bir şekilde kullanabilmek firmalara günümüzde rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Çalışanların etkinliğini ve verimliliğini ölçmek için işletmeler performans değerlendirme yöntemlerini kullanır. Performans değerlendirme sonuçlarına çalışanların mutabakatını sağlayabilmek için kullanılan performans değerlendirme sisteminin adil ve doğru değerlendirme sonuçları üretebiliyor olması gerekir. Bu tez çalışmasında performans değerlendirme yöntemleri ve değerlendirmede yapılan hatalar konusunda bilgi verilmeye çalışılmıştır. Çok uluslu bir firmada uygulanan performans değerlendirme sistemi ayrıntılarıyla incelenmiş, çalışanların uygulanan sisteme ilişkin görüşleri anket yoluyla toplanmıştır. Yapılan çalışmadan elde edilen bulguların değerlendirilmesi sonrasında adil ve etkin bir performans değerlendirme sisteminin varlığının çalışanların motivasyonunu artırdığı, değerlendirme görüşmelerinde kritik olaylar yönteminden yararlanılmasının ve değerlendirmeyi birden fazla yöneticinin birlikte gerçekleştirmesinin çalışanların değerlendirme sonucunun doğruluğuna olan güvenini artırdığı görülmüştür.

PERFORMANCE APPRAISAL METHODS AND CASE STUDY IN A MULTINATIONAL TECHNICAL SUPPORT ORGANIZATION Without the boundaries in global business world, it is becoming easier for multi-national companies to reach competitive factors. Having qualified employees with sufficient knowledge and skills and also utilizing employees in an effective and efficient manner brings competitive advantage in today’s world. Organizations are using performance appraisal methods in order to evaluate efficiency and effectiveness of the employees. In order to get employee agreement on appraisal results, performance appraisal systems should be capable of delivering objective and accurate evaluations. In this study, performance appraisal methods and rating errors were explained. Performance appraisal system of a multi-national company was examined and comments of employees were collected by using questionnaire technique. By reviewing the results obtained from this research; it is found that existence of an objective and accurate performance appraisal system in an organization is improving the motivation of the employees, using critical incidents method during performance reviews and use of multiple raters in appraisal, is increasing the employee perception regarding the accuracy of the appraisal.
Keywords: İşletmecilik; Performans Değerlendirme