Müzik terapinin huzurevinde yaşayan yaşlıların yalnızlık hissi üzerine etkisi - Kurt, Duygu (My University, 2014)
Müzik Terapinin Huzurevinde Yaşayan Yaşlıların Yalnızlık Hissi Üzerine Etkisi ÖZET Çalışma yaşlıların yalnızlık hislerini saptamak ve müzik terapinin yalnızlık hissine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmanın örneklemini Edirne Huzurevi’nde kalan, sözel iletişim kurulabilen, tanısı konmuş psikiyatrik hastalığı olmayan, demans, mental retardasyon ve alzheimer hastalığı olmayan, bilgilendirilmiş onamı alınan 38 yaşlı birey oluşturdu. Yaşlı bireyler homojen olmasına dikkat edilerek 19’ar kişilik deney ve kontrol gruplarına ayrıldı. Deney grubundaki yaşlı bireylere 10 gün boyunca günde iki kez 30’ar dakika süreyle Rast makamında müzik dinletildi. Veriler; Görüşme Formu ve müzik terapi öncesi-sonrası her iki gruba uygulanan UCLA Yalnızlık Ölçeği ile toplanarak tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, Man Whitney U ve Kruskal Wallis Testleri ile değerlendirildi. Müzik terapi öncesi UCLA yalnızlık puan ortalamaları deney grubunda 52,632, kontrol grubunda 51,632’dir. Müzik terapi sonrası UCLA yalnızlık puan ortalamaları ise deney grubunda 43,263, kontrol grubunda 50,421’dir. Deney grubundaki yaşlı bireylerin müzik terapi öncesi UCLA yalnızlık puan ortalaması müzik terapi sonrası UCLA yalnızlık puan ortalamasından yüksek bulunmuştur (p<0,05). Yaşlı bireylerin çocuğunun olması, huzurevinde yakın arkadaşının olması ve huzurevinde kendini yalnız hissetmesi ile müzik terapi öncesi ve sonrası UCLA yalnızlık puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Yaşlı bireylere uygulanan müzik terapinin yalnızlık hissini azaltma üzerine olumlu etkisi olduğu saptanmıştır. Anahtar Sözcükler: Huzurevi, müzik terapi, UCLA, yalnızlık, yaşlı. Effect of Music Therapy On Feeling of Loneliness In The Elderly People Living In Nursing Home This study was conducted to detect the feeling of loneliness and to determine effect of music therapy on this feeling in elderly people. Sampling of the study consisted of 38 elderly individuals who resided at Edirne Nursing Home, doesn’t have diagnosed psychiatric disease, dementia, mental retardation and Alzheimer disease and informed consent received. Taking the homogeneity into account, elderly individuals were divided into the experiment and control groups, 19 each. Elderly individuals in the experiment group were made to listen music in Rast makam twice a day for 30 minutes during 10 days. Data were collected with interview form, UCLA Loneliness Scale performed prior to and following music therapy, and these data were evaluated with definitive statistical methods, Man Whitney U and Kruskal Wallis Tests. The average scores of UCLA Loneliness Scale; before music therapy are 52,632 in the experiment group and 51,632 in the control group, after music therapy are 43,263 in the experiment group and 50,421 in the control group. The average score of UCLA Loneliness Scale before music therapy was higher than the average score of UCLA Loneliness Scale after music therapy in elderly people in the experiment group (p<0,05). There was a significant difference between in terms of having close friend at the nursing home, having children and feeling lonely and the average scores of UCLA Loneliness Scale prior to and following music therapy (p<0,05). It was found that music therapy has a positive effect on relieving the feeling of loneliness in elderly individuals. Key Words: Elderly, loneliness, music therapy, nursing home, UCLA.
Keywords: Hemşirelik; Yaşlılık