An analysis on the relationship between leader-member exchange and innovatıve work behaviour : evidence from Turkey - Hallaç, Beril (My University, 2019)
Günümüzün oldukça rekabetçi ve hızla değişen iş dünyasında, yenilik kavramıuzun süre ayakta kalmak isteyen kuruluşlar için çok önemli bir hale gelmiştir.Ġşletmelerin rekabetin böylesine kızgın olduğu bir ortamda adaptasyonunusürdürülebilmesi için çalışanların yenilikçi iş davranışlarının önemi hem araştırmacılarhem de uygulayıcılar tarafından vurgulanmıştır (Joo, 2010). Ġnovasyon, birçokaraştırmacı tarafından rekabet avantajı kaynağı olarak tanımlandığından, kuruluşlarınliderleri, çalışanlarının yenilikçi davranışlarını nasıl teşvik edecekleri konusundaaraştırma yapmalıdır.Bu görüş ışığında, bu çalışma, lider-üye etkileşimi (LMX) ilişkilerininçalışanların yenilikçi davranışlarını (IWB) nasıl etkilediğini ve algılanan örgütseldesteğin (POS) bu ilişkideki ara değişken rolünü analiz etmeyi amaçlamıştır. Her birdeğişkene ait sorular tek bir ankette birleştirilmiş ve Türkiye'de faaliyet gösteren farklısektörlerden orta ila büyük ölçekli şirketlere ait 204 çalışana uygulanmıştır. Anketinyapısını analiz etmek için Faktör Analizi kullanılmıştır ve IWB, LMX ve POSarasındaki ilişki Korelasyon ve Regresyon analizi kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar,LMX kalitesinin IWB üzerinde pozitif ve doğrudan bir etkiye sahip olduğunugöstermiştir. Sonuçlara göre LMX ve POS arasında da pozitif bir ilişki bulunmuştur.Ayrıca POS'un IWB üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Tüm busonuçlar literatür bulguları ile uyumluluk göstermektedir. Son olarak ise, ÇokluRegresyon Analizi uygulanmış ve sonuçlarına göre POS'un, LMX ve IWB arasındakiilişkide kısmi ara değişken rol oynadığı bulunmuştur.Bu çalışmada kullanılan model ve analiz bulgularının Türkiye'dekiorganizasyonlar ve liderleri için kullanışlı bir rehber sunması öngörülmüştür. Liderler,bu araştırma sonuçlarından faydalanarak çalışanların yenilikçi davranışlarını teşviketmek doğrultusunda çalışanları ile ilişkilerini düzenleyebilirler.

In a highly competitive business world, the notion of innovation has becomecrucially important for the organizations that want to survive for a long time.Organizations must always find ways to adopt in today‘s rapidly changing environment.In order to sustain organizational adaptability in such a fierce environment, theimportance of employees‘ innovative work behaviour was emphasized by bothresearchers and practitioners (Joo, 2010). As innovation has been defined by manyresearchers as a source of competitive superiority, leaders of the organizations shouldlook for ways on how to promote the innovative behaviour of their employees.In the light of those views, this study aimed to analyse how the leader-memberexchange (LMX) relationships effect innovative behaviour (IWB) of employees anddoes perceived organizational support (POS) mediates this relationship. A researchsurvey was applied to 204 employees from companies operated in different sectors inTurkey. Factor and Reliability Analysis was used to analyse the construction of thevariables IWB, LMX and POS in the questionnaire and the relationship among themwere tested applying the Correlation and Regression analysis. The results showed thatthe quality of LMX has a positive and direct effect on IWB. LMX also had positivelyinfluenced POS. And POS also has a positive effect on IWB. All these results was inconsistency with the literature findings. Finally, according to results of MultipleRegression Analysis POS was found to be partially mediate the relationship betweenLMX and IWB.It was also proposed that the model and the findings of this study will provide ausable guide for the organizations and their leaders in Turkey. The leaders may benefitfrom this research results, in order to facilitate employees‘ innovative behaviour, theymay arrange their relationships with their subordinates
Keywords: Business; innovative work behavior; İşletme; leader-member exchange; Leadership; lider-üye etkileşimi innovation; Liderlik; yaratıcı çalışma davranışı; yaratıcılık