Türkiye'de İslamcılık düşüncesinin Yenidevir Gazetesi'ndeki temsili - Kolcu, Talha (My University, 2025)
Siyasi tarihimizin önemli fikir akımlarından birisi olan İslamcılık, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde devleti içinde bulunduğu durumdan kurtarmak isteyen bazı aydınların İslam’ı temel alan çözüm arayışları sonucunda doğmuştur. 19. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan bu akım, döneminin güçlü akımları arasında yer almıştır. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte, konjonktürel olarak sessizliğe bürünse de, çok partili hayat ile birlikte yeniden görünür olmaya başlamış, 1969 yılına gelindiğinde ise, özellikle siyasal anlamda, Millî Görüş Hareketi ile Türk siyasal hayatında önemli bir aktör olarak yeniden ortaya çıkmıştır. Yenidevir Gazetesi de, bu önemli fikir akımının bir nevi temsilcisi ve Türk siyasal hayatında önemli bir yere sahip olan Millî Görüş Hareketi’nin bir gazetesi olarak yayın hayatına başlamıştır. Gazete bir düşünce gazetesidir. İsmet Özel, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Akif İnan, Nabi Avcı gibi İslamcı camianın önemli isimlerinin yazıları gazete yayınlanmıştır. Tez kapsamında Yenidevir Gazetesi niteliksel içerik analizi yöntemi kullanılarak bir incelemeye tabi tutulmuştur. Yine gazetedeki köşe yazıları üzerinden gazetede İslamcı düşüncenin temsili üzerine çalışılmış ve gazetenin gerek ilk dönem İslamcıları gerekse de Millî Görüş Hareketi ile çoğu zaman uyumlu ancak zaman zaman da farklılıkları olan bir çizgi tutturduğu gözlemlenmiştir. Yenidevir’de temsil edilen İslamcılık, bireyden başlayarak medeniyet değerlerine kadar her alanda İslam’ı temel alan, batı ve batının ürünü olan sistemlere muhalefet eden, İslam Birliği’ni savunan, kültür sanata önem veren sistem içi bir muhalefet olarak şekillenmiştir.

Islamism, one of the significant ideological currents in our political history, emerged in the late Ottoman period as a result of the efforts of certain intellectuals who sought solutions based on Islam to rescue the state from its predicament. Emerging in the mid-19th century, this movement became one of the prominent currents of its time. Following the proclamation of the Republic, it temporarily receded into silence due to conjunctural factors. However, with the advent of multi-party politics, it began to regain visibility, and by 1969, it re-emerged as a significant actor in Turkish political life, particularly through the National Vision Movement. Yenidevir Newspaper began its publication as a representative of this significant ideological current and as a newspaper affiliated with the National Vision Movement, which holds an important place in Turkish political life. The newspaper is characterized as an intellectual publication. Articles of prominent figures of the Islamist community, such as İsmet Özel, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Akif İnan, and Nabi Avcı, were published in the newspaper. Within the scope of the thesis, Yenidevir Newspaper was subjected to examination using the qualitative content analysis method. The representation of Islamist thought in the newspaper was analyzed through its column articles, revealing that the newspaper generally aligned with both early Islamists and the National Vision Movement, while occasionally displaying differences. The Islamism represented in Yenidevir is shaped as an authentic opposition from within the Movement that takes Islam as its foundation in every sphere, from the individual to civilizational values, opposes the West and its systems, advocates for Islamic unity, and emphasizes the importance of culture and art.
The representation of Islamist thought in Turkey through Yenidevir Newspaper
Keywords: Islamism; İslamcılık; Millî Gazete; Millî Görüş Islamism; National Vision; Periodicals; süreli yayınlar; Yenidevir Gazetesi; Yenidevir Newspaper