Bir yerel yönetim örneği olarak Florida eyaleti yönetim yapısı - Kasapoğlu, Mehmet Muharrem (My University, 2002)
Merkezi ve yerel yönetimlerin performansi noktasinda Türkiye'nin aksayan yönlerini anlamak ve asmak için bugün dünyanin tek süper gücü olan ve idari yapisi itibariyle çok basarili bir sisteme sahip Amerika Birlesik Devletleri'ndeki (ABD) uygulamalarin incelenmesi faydali olacaktir. ABD'de ülkenin iç meselelerinin yönetilmesi, kaynaklarin dagitilmasi ve bununla alakali sorumluluk ve yetkiler merkezden (federal devlet) çok; yerel yönetimlerin (eyaletlerin) insiyatifine birakilmistir. ABD isminden de anlasilacagi gibi bagimsiz devletlerin federal bir cati altinda toplanmasindan meydana gelmis bir sisteme sahiptir. Bu baglamda Türkiye'deki kullanilan adiyla eyalet dedigimiz yönetim birimleri aslinda hukuk, vergi sistemi ve idari yapilarinda veya baska bir tabirle iç islerinde bagimsiz dis iliskilerinde de Federal Devlete bagli otonom karar alma mekanizmalarina da sahiptirler. ABD'de basarili bir yerel yönetime sahip Florida Eyaleti'nin yerel yönetim yapisinda kurulan ve kurumsallasan yetki ve sorumluluk dagiliminin sonucu olarak egitim, finans, turizm, tarim ve diger alanlarda gerek eyalet çapinda gerekse ülke çapinda yakalanan performansin ardindaki yapi ( structure) incelenmeye calisilacaktir Florida sosyo-kültürel yapisi nüfus dagilimi ve toplumsal yapisi itibariyle ABD'nin en degisken ve dolayisiyla da potansiyel olarak firsatlarla beraber sorunlara da en cok sahip eyaletlerinden birisidir. Ilk olarak Florida iklimi ve dogal yapisi itibariyle tüm ABD'nin kisa veya uzun dönem gelip yerlestigi en çok göç alan eyaletlerinden birisidir. Ikinci olarak da ABD'nin Güney Amerika'ya açilan bir kapisi olmasi nedeniyle ekonomik sistemleri çökmüs Latin Amerika ülkelerinden kaçan ispanyol kökenli nüfusunun yogunca yasadigi yerlere sahip olan bir 'hispanic' eyaletidir. Ücüncü ve son olarak ise Florida yine tatil beldeleri ve egitim imkanlari sebebiyle tüm dünyanin ilgisini çeken bir uluslararasi yerlesim birimidir. Bu basarinin arka planinda bulunan etkenlerden biri olan kurumsallasmis bir yerel yönetim yapisina isik tutmaya çalisacagiz.

To understand and overcome the deficiencies of Turkish local and central government system it will be helpful to analyze the local governments in the United States of America (USA) which is today's sole super power and one of the best functioning governmental systems in the world. In the US, the administration of domestic issues, allocation of resources and arrangement of duties and responsibilities are taken under the umbrella of local government system. The USA, as its abbreviation obviously stands for, has a federal state body that is the amalgam of individual states under one federal governmental organization. In this respect each and every state of America has its own legal, taxation and administrative structure. All of the states are autonomous entities functioning independently in domestic issues while dependent on the federal government in foreign affairs. The theme of this thesis is to analyze the local government structure of the state of Florida which achieved a high level of performance in education, finance, tourism, agriculture sectors. The level of the success is very much related with the local government structure, which enables a functioning, and problem solving system. With respect to its socio-cultural structure, population and social organization, the state of Florida is one of the most crucial states in the US which is open to opportunities hand in hand with problems. First of all because of its climate and geographical setting Florida is open to domestic immigration inside the US. Secondly, in the case of especially south Florida, the Hispanic inhabitants who came to Florida because of the economic and social problems in the South America, play a major role in this state. In this respect Florida is also a multicultural Hispanic state. Last, Florida is recognized internationally because of its high quality facilities in tourism, education and health sectors. Bearing these points in mind in this chapter education, taxation and health system of Florida will be examined. This thesis is one of the few, if not the only, attempt to analyze Florida local government system. In this respect this part of the thesis will provide extensive information about the government structure of the state in detail.
Keywords: Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri; Yerel yönetim; Yerel Yönetimler_ABD (Florida)