Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde sivil toplum kuruluşlarının rolü - Sarıalioğlu, Aysun (My University, 2010)
Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları ÖZET TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ’NE UYUM SÜRECİNDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ROLÜ Türkiye’de son yıllarda hız kazanan Avrupa Birliği’ne uyum süreci, sivil toplum alanında önemli yol kat edilmesini sağlamıştır. Avrupa toplum modeli olarak benimsenen katılımcı demokrasi bağlamındaki sivil toplum, Türkiye’de de Avrupa Birliği’ne uyum süreciyle birlikte benimsenmeye ve gelişmeye başlamıştır. Bu süreç, sivil toplum alanına ve bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarına toplumsal ilgiyi arttırmış ve böylece gönüllülük esasına dayalı olarak işleyen sivil toplum kuruluşlarının, karar alma mekanizmalarında etkin rol almaya başlamalarına sebep olmuştur. Bu çalışma, Türkiye’de Avrupa Birliği’ne uyum süreci ile sivil toplum kavramının kesiştiği noktaları odak alarak, sürecin kavrama olan etkilerini incelemiştir. Sürecin sivil toplum alanına olumlu katkıları bulunduğu gözlenirken, Türkiye’nin bu alanda kendi potansiyelini de aktif olarak kullanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Turkey, European Union, Civil Society, Nongovernmental Organizations

THE ROLE OF NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS IN THE EUROPEAN UNION HARMONIZATION PROCESS Gained rapidity within the last decade in Turkey, European Union harmonization process has accelerated the crucial point in the field of civil society. With the European Union harmonization process, civil society which is adopted as European society model within the context of participatory democracy, has begun to develop and has been welcomed in Turkey as well. This process has raised the importance of the field of civil society as well as taking the social attention to the non-governmental organizations that are working in the very same field. The process has also enabled civil societies, which function with the voluntariness principle, begin to play an active role in the decision making mechanisms. Focusing on the parallel points of European Union harmonization process in Turkey and the concept of civil society, the study examined the effects of the process on the concept. It is observed that the process has positive effects to the field of civil society and also it is concluded that Turkey should employ its own potential actively in this field
Keywords: Avrupa Birliği; Sivil Toplum_Türkiye