İstanbul’un farklı ilçelerinde 7-14 yaş arası kız sporcularda algılanan sosyal desteğin temel psikolojik ihtiyaçların karşılanması üzerine etkisi - Erim, Ayşegül (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, İstanbul’un farklı ilçelerinde 7-14 yaş arası kız sporcularda algılanan sosyal desteğin temel psikolojik ihtiyaçların karşılanması üzerindeki etkisinin araştırılması ve incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul’un farklı 5 ilçesi olmak üzere Sultanbeyli, Pendik, Kadıköy, Bayrampaşa ve Başakşehir’de yer alan spor tesislerinde veya okul takımlarında mücadele eden 7-14 yaş arası 408 kız sporcuyla yürütülmüştür. Araştırmaya 3 takım sporu (basketbol, voleybol ve futbol) ve 3 bireysel spor (jimnastik, tekvando ve yüzme) dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında, araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde betimleyici analizler, One Way Anova Testi, kanonik korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Bulgular: Çok boyutlu algılanan sosyal destek alt boyutları ile temel psikolojik ihtiyaçlar alt boyutları arasında orta ve zayıf düzeyli bir ilişkilerin olduğu saptanmıştır (X2(9)=11.23, p=.00). Pendik’te yaşayan katılımcıların Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeğinden aldıkları puanlar [F= 9,39 ; p<0,05] ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinden aldıkları puanlar [F= 9,35 ; p<0,05] diğer ilçelere göre anlamlı farklılık göstermektedir. Ayrıca, iki ölçekten alınan toplam puanlar yaşa, branş değişkenine ve haftalık spor yapma gün sayısına göre farklılaşmamaktadır. Sonuç: Çalışma sonucu, kız sporcuların sosyal çevreleri tarafından desteklendiğini algılaması ile temel psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Objective: The aim of this study is to investigate and examine the effect of perceived social support on meeting basic psychological needs of female athletes aged 7-14 in different districts of Istanbul. Materials and Methods: The research was carried out with 408 female athletes between the ages of 7-14 who competed in sports facilities or school teams in 5 different districts of Istanbul, Sultanbeyli, Pendik, Kadıköy, Bayrampaşa and Başakşehir. 3 team sports (basketball, volleyball and football) and 3 individual sports (gymnastics, taekwondo and swimming) were included in the study. Within the scope of the study, Personal Information Form, Multidimensional Perceived Social Support Scale and Basic Psychological Needs Scale created by the researcher were used. In the analysis of the data obtained in the study, descriptive analyzes, One Way Anova Test, canonical correlation and simple linear regression analyzes were used. Results: It was determined that there were moderate and weak relations between multidimensional perceived social support sub-dimensions and basic psychological needs sub-dimensions (X2(9)=11.23, p=.00). The scores of the participants living in Pendik from the Basic Psychological Needs Scale [F= 9.39 ; p<0.05] and their scores on the Multidimensional Scale of Perceived Social Support [F= 9.35 ; p<0.05] differs significantly from other districts. In addition, the total scores obtained from the two scales do not differ according to age, branch variable and the number of days of doing sports per week. Conclusion: The result of the study shows that there is a significant relationship between female athletes' perception of being supported by their social environment and meeting their basic psychological needs.
The effect of perceived social support on meeting basic psychological needs Of female athletes aged 7-14 in different districts of İstanbul
Keywords: Athletes; autonomy; competence; çok boyutlu algılanan sosyal destek; ilişkisellik; multidimensional perceived social support; özerklik; psikolojik temel ihtiyaç; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; psychological basic need; relationality; Sporcular; yeterlik