Avrupa medyasında Müslüman kimliğe yaklaşım : İngiltere örneği - Önal,Yasemin Erva (My University, 2019)
Orta Doğu'dan 2011 Suriye İç Savaşı ve ekonomik sıkıntıların etkisiyle hareket eden göçmenler, sığındıkları ülkelerde (geneli Avrupa’daki gelişmiş ülkelerdir) demografinin ve sosyo-ekonomik şartların büyük oranda değişmesine sebep olmuştur. 2015'te Avrupa göçmen krizi isimlendirmesini alan bu yoğun göç akışı, yerli halk ve hükümetler arasında, bu ani ve devam eden değişimin ortaya çıkardığı şartlar karşısında, tutum ve politika belirlemede kargaşa ortaya çıkarmıştır. İslam, göçmenlerin çoğunluğunu oluşturan Müslüman ve Müslüman algılanan kimlikler, bu krizin bir sonucu olarak uluslararası medya ve politikada görünürlüğü olumsuz şekilde artan unsurlar olmuşlardır. Bu çalışma, özellikle tekelleşen ana akım medyadaki bu olumsuz temsili, eleştirel bir bakışla ele alarak İngiltere ana akım medyası üzerinden, temsilin ortaya çıkmasının altında yatan siyasi ve ekonomik sebeplere odaklanmaktadır. Çalışmada, medya kuruluşları ve hükumetin çıkar ilişkisinin haberlerin oluşum süreçleri üzerindeki etkisi, İngiltere ana akım medyasında Müslüman kimliğe odaklanılarak çözümlenmeye çalışılmaktadır. Çalışmada, göç krizi ile hatırlanan 2015 yılı, İngiltere genel seçimlerinin gerçekleştiği Mayıs ayı ile sınırlandırılarak; The Daily Mail, The Guardian ve The Independent gazetelerinin İnternet arşivlerindeki konuyla alakalı haberler detaylı bir şekilde incelenmiş ve çalışmanın sonuç kısmında bulgular özetlenerek konu hakkındaki analize yer verilmiştir. The mass migration from the Middle East due to the 2011 Syrian Civil War and economic troubles has caused the demographics and socio-economic conditions to change drastically in the countries, which are mostly developed European countries, that the immigrants have sought refuge in. This intense migration flow, which received the nomenclature European migrant crisis in 2015, has spawned turmoil in attitudes and policy-making among domestic populations and governments in the face of the circumstances brought about by this sudden and ongoing change. As a result of this crisis, the portrayal of Islam, Muslims, and perceived Muslim identities, which account for the majority of the migrants, has increased negatively in international media and politics. This work is particularly critical of this negative representation in the monopolized mainstream media, focusing on the political and economic reasons that led to the emergence of that negative representation through the UK mainstream media. The study attempts to resolve the impact of the interest relationship between media organizations and the government on news formation processes by focusing on Muslim identity in the UK mainstream media. The study is based on the year 2015, remembered for its migration crisis, and in particular the month of May, when the UK general elections were held. It examines and provides a

of the relevant news in the newspapers The Daily Mail, The Guardian, and The Independent in the Internet archives, and the findings are analyzed in detail in the conclusion.
Keywords: Anthropology; Antropoloji; Avrupa; Europe; Güç; Media; Medya; Middle East; Muslims; Müslüman kimlik; Müslümanlar; Orta Doğu; Power; Propaganda; Propaganda Muslim Identity; Sociology; Sosyoloji