Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Hazırladığı Bilim Tarihi Temelli Dramaların İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Araştırmanın amacı fen bilimleri öğretmen adaylarının hazırladığı bilimtarihi temelli dramaların incelenmesi ve öğretim sürecinde kullanılmasına ilişkingörüşlerin belirlenmesidir. Araştırma nitel desenlerden eylem araştırması desenindeolup; 2015-2016 eğitim öğretim yılı bahar döneminde İstanbul’daki bir devletüniversitesinin 3. sınıfındaki 51 fen bilimleri öğretmen adayıyla yürütülmüştür.Araştırma verileri bilim tarihi temelli dramalar ve açık uçlu sorularla toplanmıştır.Dramalar öncelikli olarak hitap ettiği sınıf seviyesi, kazanımlar, fen kavramları vebilimsel bilginin doğası boyutları açısından analiz edilmiştir. Ardından dramalardereceli puanlama anahtarıyla (rubrik) değerlendirilerek, sonuçlar yüzdelikhesaplamalar hâlinde tablolarda sunulmuştur. Açık uçlu sorular içerik analiziyledeğerlendirilmiş; veriler kodlanarak temalaştırılmış ve sonuçlar yüzdelikhesaplamayla tablolarda sunulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara görehazırlanan dramaların genellikle yeterli niteliklerde olduğu, buna karşın ünitelerdekive dramalardaki kavramların çoğunlukla örtüşmediği belirlenmiştir. Ayrıcadramalarda hemen hemen tüm bilimsel bilginin doğası boyutlarına yer verildiği veöğretmen adaylarının dramaların öğretim sürecinde kullanılmasına ilişkingörüşlerinin olumlu olduğu görülmektedir. Elde edilen sonuçlar doğrultusundaöneriler getirilmiştir.

This action research study aimed to analyse the drama sketches based on_x000D_ the history of science prepared by prospective science teachers and to identify the_x000D_ views on the use of drama sketches in the education process. The study was_x000D_ conducted during the spring semester of the 2015-2016 academic year. The_x000D_ participants were 51 prospective science teachers studying in the 3rd year of their_x000D_ undergraduate education in a state university in Istanbul. The data were collected_x000D_ through the drama sketches on the history of science and open-ended questions. The_x000D_ drama sketches were assessed according to the dimensions of primarily class level,_x000D_ learning outcomes, science concepts and nature of science. Subsequently, the drama_x000D_ sketches were assessed with a rubric. Results are presented in tables as percentage_x000D_ calculations. The analysis of the open-ended questions was conducted by content_x000D_ analysis and frequency analysis. Findings revealed that the drama sketches were of_x000D_ sufficient quality, but that the concepts in the units and the sketches mostly did not_x000D_ overlap. In addition, drama sketches were included in almost all nature of science_x000D_ dimensions. The opinions of the prospective teachers on the use of drama sketches_x000D_ in science teaching were positive. Suggestions have been made according to the_x000D_ results obtained.
Analysis of History of Science-Based Drama Sketches Prepared by Prospective Science Teachers