Elit karete sporcularının fiziki ve motorsal profillerinin incelenmesi - Soykan, Aytekin (My University, 2003)
1.ÖZET Bu araştırmada elit karate sporcularının fiziksel ve motorsal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamıza Dünya ve Avrupa şampiyonlarında derece elde eden genç ve büyükler kategorisinde yarışan 17 elit karate sporcusu katılmıştır. Araştırmamız tek aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Ölçümler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bayrampaşa Spor kompleksinde yapılmıştır. Çalışmamızda sporculara; yaş ortalamaları, boy ve kilo ortalamaları, kulaç uzunlukları, oturma yükseklikleri, çap ve çevre ölçümleri, dikey sıçramaları, durarak çift ayak uzun atlamaları, pençe ve bacak kuvvetleri, deri kıvrım kalınlıkları, spirometre ile max.VO2 , esnekliklerini ölçmek için otur-uzan testleri, çoktan seçmeli ve işitsel basit reaksiyon testleri uygulanmıştır. Elde edilen ortalama değerler aşağıdaki gibi bulunmuştur. Yapmış olduğumuz çalışmanın bulgularına göre sporcuların yaş ortalamaları 25.35 ± 4.15 yıl, boy ortalamaları 175 ± 6.55 cm., ağırlık ortalamaları 72.30 ± 11.24 kg. olarak belirlenmiştir. Sporcuların kulaç uzunlukları ortalamaları 176.94 ± 8.20 cm., oturma yüksekliği ortalamaları 92.67 ± 3.24 cm. olarak bulunmuştur. Humerus çapı ortalamaları 9.16 ± 0.52 cm., femur çapı ortalamaları 12.01 ± 0.56 cm., acromion çapı ortalamaları 43.10 ± 1.52 cm., bitrochanter çapı ortalamaları 35.40 ± 1.06 cm. olarak bulunmuştur. Sporcuların vital kapasiteleri spirometre ile ölçülmüş ve ölçüm değerleri ortalamaları 4406.25 ± 776.93 ml. olarak bulunmuştur. Sporcuların öne esneklikleri otur-uzan testi ile ölçülmüş ve ölçüm değerleri ortalamaları 43.47 ± 8.58 cm. olarak bulunmuştur. Dikey sıçrama değerleri ortalamaları 67.21 ± 6.70 cm., çift ayak durarak uzun atlama değerleri ortalamaları 222.14 ± 16.94 cm., dikey sıçrama derecelerinin Lewis nomogramındaki karşılıklarının alınması sonucu elde ettiğimiz anaerobik güç ortalama değeri 131.41 ± 21.30 kg olarak bulunmuştur. Sporcuların sağ el pençe kuvveti değerleri ortalamaları 47.57 ± 8.03 kg., sol el pençe kuvveti değerleri ortalamaları 44.78 ± 9.35 kg., bacak kuvveti değerleri ortalamaları 232.11 ± 42.78 kg. olarak bulunmuştur. Sporcuların subscapula deri kıvrım kalınlıkları ortalamaları 9.40 ± 2.72 mm., biceps deri kıvrım kalınlıkları ortalamaları 3.29 ± 0.47 mm., triceps deri kıvrım kalınlıkları ortalamaları 6.47 ± 2.64 mm., chest deri kıvrım kalınlıkları ortalamaları 6.03 ± 1.66 mm., suprailiac deri kıvrım kalınlıkları ortalamaları 7.81 ± 2.41 mm., abdominal deri kıvrım kalınlıkları ortalamaları 8.58 ± 3.16 mm., thigh deri kıvrım kalınlıkları ortalamaları 8.72 ± 3.31 mm., calf deri kıvrım kalınlıkları ortalamaları 7.62 ± 1.95 mm. olarak ölçülmüştür. Sporcuların omuz çevresi ortalamaları 115.67 ± 7.02 cm., göğüs çevresi ortalamaları 96 ± 6.38 cm., insprasyonda göğüs çevresi ortalamaları 100.82 ± 6.66 cm., karın çevresi ortalamaları 79.65 ± 6.85 cm., uyluk çevresi ortalamaları 51.58 ± 12.70 cm., diz çevresi ortalamaları 37.20 ± 2.72 cm., baldır çevresi ortalamaları 36.67 ± 2.94 cm., ayak bileği çevresi ortalamaları 22.17 ± 1.40 cm., ön kol çevresi ortalamaları 26.91 ± 2.27 cm., el bileği çevresi ortalamaları 17 ± 1.04, cm. biceps 1 (ekstansiyonda) çevresi ortalamaları 29.05 ± 3.02 cm., biceps 2 (fleksiyonda) çevresi ortalamaları 32.47 ± 3.06 cm. olarak ölçülmüştür. Sporcuların çoktan seçmeli reaksiyon ortalamaları 299.67 ± 62.90 mls., işitsel basit reaksiyon testi ortalamaları 195.20 ± 41.27 mls. olarak ölçülmüştür. 2.

THE STUDY OF THE PHYSICAL AND MOTORIZED PROFILES FOR THE ELITE KARATE ATHLETS. This investigation has been purposed for the physical and motorized of the elite karate sportsmen. 17 sportsmen took part in this investigation in every categorie, participated in World and European championships. This investigation realized by single gradual, and measurements have taken in Bayrampaşa Sports Complex belonging to Istanbul Municipality. In these studies, the datas are taken by the application of the following tests and questions; the average of ages, the average of heights and weights, the lenght of the both open arms, the height when sitting, the measurements of diameters and circumferences, vertical jumpings, the long (forward) jumpings with the both feet closed, the strenght of the paws and legs, the thickness of the skin, the max. VO2 by spirometer, in order to measure the elasticity, the sit and reach tests, the multiple-choice and simple reaction tests for hearing. The datas are as the followings. The average ages, 25.35 ± 4.15 year, The average of heights, 175 ± 6.55 cm., The average of weights, 72.30 ± 11.24 kg.. The length of fathom, 176,94 ± 8,20 cm., The heightness of sitting, 92.67 ± 3.24 cm. The diameter of humerus, 9.16 ± 0.52 cm., The diameter of femur, 12.01 ± 0.56 cm., The diameter of acromion, 43.10 ± 1.52 cm., The diameter of bitrochanter, 35.40 ± 1.06 cm. The average vital capasity of the sportsmen measured by spirometer, 4406.25 ± 776.93 ml. The average elasticity measurements of the sportsmen when sit and reach test, 43.47 ± 8.58 cm. The average vertical jumping, 67.21 ± 6.70 cm., The average forward jumping with the two feet closed, 222.14 ± 16.94 cm., The vertical jumping versus Lewis Nomogram, the average anaerobic energy, 131.41 ± 21.30 cm.. The average strengths of right hands, 47.57 ± 8.03 kg., The average strengths of left hands, 44.78 ± 9.35 kg., The average strength of the legs, 232.11 ± 42.78 kg. The average subscpula of the thickness of the skin, 9.40 ± 2.72 mm., The average biceps of the thickness of the skin, 3.29 ± 47.03 mm., The average triceps of the thickness of the skin, 6.47 ± 2.64 mm., The average chest of the thickness of the skin, 6.03 ± 1.66 mm., The average suprailiac of the thickness of the skin, 7.81 ± 2.41 mm., The average abdominal of the thickness of the skin, 8.58 ± 3.16 mm., The average thigh of the thickness of the skin, 8.72 ± 3.31 mm., The average calf of the thickness of the skin, 7.62 ± 1.95 mm. The average length of the shoulder surrounding, 115.67 ± 7.02 cm., The average lenght of the breast surrounding, 96 ± 6.38 cm., The average lenght of the inspiration breast surrounding, 100.82 ± 6.66 cm., The average length of the belly surrounding, 79.65 ± 6.85, cm. The average length of the thigh surrounding, 51.58 ± 12.70 cm., The average length of the knee surrounding, 37.00 ± 2.72 cm., The average length of the calf surrounding, 36.67 ± 2.94 cm., The average length of the ankle surrounding, 22.17 ± 1.40 cm., The average length of the forearm surrounding, 26.91 ± 2.27 cm., The average length of the wrist surrounding, 17 ± 1.04 cm., The average length of the biceps 1 (extention) surrounding, 29.05 ± 3.02 cm., The average length of the biceps 2 (flexion) surrounding, 32.47 ± 3.06 cm. The average reaction to the multiple-choice, 299.67 ± 62,908 mls., The average reaction for hearing, 195.20 ± 41.271 mls.
Keywords: Karate Sporu