Acil üniteye yönelik hasta memnuniyeti - Karadağ, Şenay (My University, 2007)
1. ÖZET Araştırma, acil üniteye başvuran hastaların bu üniteye yönelik memnuniyet ve şikayetlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapıldı. Araştırmanın Evrenini; İstanbul’da hizmet veren özel bir hastanenin acil ünitesine 09 Aralık 2006-30 Haziran 2007 tarihleri arasında başvuran 1514 hasta oluşturdu. Örnekleme 16 yaş ve üstü olan ve en az iki saat acil üniteden tedavi ve bakım alan hastalar alındı. Veriler 13 sorudan oluşan “Bireysel Özellikler Formu” ve 35 sorudan oluşan “Hasta Memnuniyetini Değerlendirme Formu (HMDF)” ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Araştırma sonucunda; hastaların %70’inin 16–43 yaş aralığında, %57’sinin kadın ve %76’sının triyajının dört olduğu, %62.3 (n=943)’ünün ise, acil üniteden aldıkları hizmetten “çok memnun” oldukları belirlendi. Sağlık sorununu “çok ciddi” olarak tanımlayanların acil bakım ünitesinden genel olarak “hiç memnun” olmadığı ve ilk acil girişime başlama süresi uzadıkça verilen acil bakımdan memnuniyetsizliğin arttığı belirlendi. Acil hasta önerileri arasında “odaların perdeli olmaması ve yatakların rahat olması” önerileri ilk sırada yer aldı. Örnekleme alınan hastaların tümü acil sağlık sorunu olduğunda tekrar aynı hastaneyi tercih edeceklerini belirtti. Sonuç olarak, acil hasta özelliği gereği en kısa sürede hizmet almayı istemektedir. Bu nedenledir ki sağlık sorunu ciddi olanlar ile ilk acil girişime başlama süresi uzun olan hastalarda acil bakım hizmetlerinden memnuniyetsizlik/ şikayet oranı yüksek bulundu. Bu sonuçlara dayanarak acil hastaya en kısa sürede ilk acil girişimlerin başlatılabilmesi için disiplinler arası bir yaklaşımla gerekli protokollerin hazırlanması önerilmektedir. hasta memnuniyeti/ memnuniyetsizliği. 2.

PATIENT SATISFACTION FOR EMERGENCY UNIT The definitive and analytic research was performed to determine patient satisfaction and complaints for this emergency unit. The research was carried out on 1514 patients who applied to emergency unit of a special hospital in Istanbul between 9 December 2006 and 30 June 2006. The sample was 16 and older patients who took at least two hours treatment and care. The data were collected by using Identification Form that has 13 questions and Patient Satisfaction Evaluation Form (PSEF) that has 35 questions via face to face interview method. Results showed that of the patients, 70% were 16-43 years age range, 57% female, %76 triage 4; furthermore, 62.3% (n=943) were “very satisfied” for taking service from emergency unit. Health problem was defined “very serious” by patients who were “dissatisfied”; moreover, when first aid time was prolonged, dissatisfaction increased from emergency care. “Rooms should not be with curtain” and “beds should be comfortable” were among first suggestions of emergency patient. The entire sample determined that if they have emergency health problem they will prefer the same hospital again. In conclusion, emergency patient requires taking service in a short time because of emergency patient characteristic. For this reason, dissatisfaction/ complaint rate was found high among patients who had serious health problems and waited long time for the first aid. Based on these results, necessary protocols should be prepared by disciplinarians for the first aid in a short time to emergency patient.
Keywords: Cerrahi Hastalıklar; Hasta Memnuniyeti; Hasta Memnuniyeti_Sağlık Hizmetleri; Hastalıklar; Hemşirelik, Cerrahi