Türk halk dansları çalışmalarının U14 futbolcularda core bölge stabilizasyonu, denge ve çeviklik performansı üzerine etkisi - Ağaoğlu Topçu, Ceren (My University, 2025)
Amaç: Çalışmamızda halk oyunları çalışmalarını antrenman periyoduna katan futbolcuların katmayanlara göre ; kinestetik duyu ile denge, çeviklik, core bölge stabilizasyonu ve esneklik parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya İstanbul ilinde U14 liginde antrenmanlarını ve lig maçlarına katılımlarını aktif olarak sürdüren futbolculardan kontrol ve araştırma grupları oluşturulmuştur (n=15). Araştırma grubuna antrenmanlarına ek olarak 8 hafta süresince halk oyunları çalışmaları eklenmiştir. Her iki gruba da 8 hafta öncesinde, çeviklik, esneklik, core bölge stabilizasyonu, denge, kinestetik duyu ölçümleri yapılmıştır. Aynı ölçümler 8 hafta sonrasında yeniden tekrarlanarak not edilmiştir. Elde edilen ölçümler neticesinde istatistiksel olarak normallik analizi yapılmış, gruplar arası analizler için bağımsız örneklem t-test (Independent Sample t-test), öncesi sonrası testler içinse eş örneklem t-test (Paired-sample t-test) yapılmıştır. Anlamlılık değeri %95 olarak kabul edilmiştir (*p <0,05). Bulgular: Yapılan ölçümler neticesinde, ön ve son testlerinde her iki grup için eklem pozisyon duyusu ölçümü hariç olmak üzere anlamlı farklılık bulunmuş, eklem pozisyon duyusunun araştırma grubunda bazı sporcularda geliştiği gözlemlenmiştir. Halk Oyunları çalışmalarına katılan sporcuların son testlerinde denge, eklem pozisyon duyusu ve çeviklik ölçümlerinde katılmayan sporculara göre gelişimi daha fazla olmuştur. Core bölge stabilizasyonu ve esneklikte iki grup arasında fark gözlemlenmemiştir. Sonuç: Bulgular incelendiğinde, antrenmanlarına ek olarak halk oyunları egzersizlerini ekleyen futbolcuların, çeviklik, denge ve kinestetik duyu performanslarında gelişim gözlenmiştir. Halk Oyunları çalışmalarının bu olumlu etkisi ile futbolcularda performans gelişimi için katkısı söylenebilir.

Objective: Our study aimed to investigate the effects of football players who included folk dances in their training period on the kinesthetic sense, balance, agility, core region stabilization and flexibility parameters, compared to those who did not. Materials and Methods: This study was conducted in control and research groups consisting of football players who actively continued their training and participation in league matches in the U14 league in Istanbul (n=15). In addition to their training, folk dance activities were added to the research group for 8 weeks. Agility, flexibility, core stabilization, balance, and kinesthetic sense measurements were made to both groups before 8 weeks. The same measurements were repeated and noted after 8 weeks. As a result of the measurements obtained, statistical normality analysis was performed, independent sample t-test was performed for intergroup analyses, and paired sample t-test was performed for before and after tests. The significance value was accepted as 95% (*p <0.05). Results: As a result of the measurements, a significant difference was found for both groups in the pre- and post-tests, except for the joint movement sense measurement, and it was observed that the joint movement sense improved in some athletes in the research group. The athletes who participated in the Folk Dance studies had more development in balance, joint position sense and agility measurements in the post-tests than the athletes who did not participate. No difference was observed between the two groups in core stabilization and flexibility. Conclusion: When the findings were examined, it was observed that football players who added folk dance exercises to their training improved their agility, balance and kinesthetic sense performances. With this positive effect, it can be said that folk dance studies contribute to performance development in football players.
Effects of Turkish folk dance studies on core region stabilization, balance and agility performance in U14 football players
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; Core bölge; Core region stability; Çeviklik; Egzersiz; Exercise; Folk dances; Football players; Futbolcular; Halk oyunları; Kinestetik duyu; Kinesthetic sense; Physical education and training; stabilizasyonu; Togu balance disk; Togu balance disk Agility; Turkey; Türkiye