Ramalina calicaris (L.) Fr. Liken Türünün Antibakteriyel ve Antioksidan Aktivitesi - ÇOBANOĞLU, GÜLŞAH (My University, 2018)
Bu çalışmada Ramalina calicaris (L.) Fr. liken türünün antibakteriyel ve antioksidan aktivitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Bolu’da iki farklı lokasyondan (Mudurnu-Aladağlar) toplanmış olan R. calicaris türüne ait liken örnekleri; ayrıştırma ve teşhis yapıldıktan sonra yıkanmış, kurutulmuş ve aseton çözücüsü kullanılarak özütleri çıkarılmıştır. Liken aseton özütlerinin antibakteriyel aktiviteleri iki Gram negatif (CECT 4122 Pseudomonas aeruginosa, ATCC 25922 Escherichia coli) ve iki Gram pozitif (ATCC 29212 Enterococcus faecalis, ATCC 25923 Staphylococcus aureus) bakteri üzerinde disk difüzyon yöntemiyle araştırılmıştır. Araştırma sonucunda aynı ilde iki farklı lokasyondan toplanmış olan liken örneklerine ait özütlerin ikisinin de sadece Gram pozitif olan E. faecalis ve S. aureus üzerinde antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu, fakat antibakteriyel aktiviteleri arasında çok büyük farklılıklar olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, antibakteriyel etkinliği nispeten daha yüksek bulunan Bolu-Aladağlar lokasyonundan toplanmış olan R.calicaris örneklerinin CUPRAC metodu kullanılarak antioksidan aktivitesi de araştırılmıştır. R. calicaris aseton özütünün belirli bir düzeyde kromojenik oksidan indirgeme kapasitesine sahip olduğu, dolayısıyla antioksidan aktivite gösterdiği tespit edilmiştir.

In this study, the antibacterial and antioxidant activities of the lichen species Ramalina calicaris (L.) Fr. were investigated. Lichen samples belonging to R. calicaris were collected from two different locations (Mudurnu-Aladağlar) in Bolu. After the separation and the identification steps, the samples were washed, dried and then extracted using an acetone solvent. Antibacterial activities of the acetone extracts were investigated by disk diffusion method on two Gram negative (CECT 4122 Pseudomonas aeruginosa, ATCC 25922 Escherichia coli) and two Gram positive (ATCC 29212 Enterococcus faecalis, ATCC 25923 Staphylococcus aureus) bacteria. As a result of the study, the both extracts of lichen samples collected from two different locations in Bolu had antibacterial activity on only Gram positive E. faecalis and S. aureus. However, they did not show a great difference between their antibacterial activities. Antioxidant activity studies were also carried out with R. calicaris samples collected from Bolu-Aladağlar location, which indicated relatively higher antibacterial activity by using CUPRAC method. It has been found that R. calicaris acetone extract has antioxidant activity as it has a certain level of chromogenic oxidant reduction capacity.
Antibacterial and Antioxidant Activities of the Lichen Species Ramalina calicaris (L.) Fr.
Keywords: Biyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Mikrobiyoloji