Enflasyon dönemlerinde finansal raporlama hazırlanan raporların TMS-2 ve SPK’ya göre incelenmesi - Huz, Metin (My University, 2004)
Tez konum olan “Enflasyon Dönemlerinde Finansal Raporlama, Hazırlanan Raporların TMS-2 ve SPK'ya Göre İncelenmesi ” adlı çalışmam 4 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde işletmeler tarafından hazırlanan mali tablolar ve enflasyon ile il- gili verilmiş, enflasyonun temel mali tablolara olan etkileri üzerinde du- rulmuş ve ayrıca enflasyonun kısa süreli olduğu dönemlerde uygulanabilecek kısmi düzeltme yöntemlerine değinilmiştir. İkinci bölümde enflasyonist bir ortamda klasik muhasebe sisteminin temel varsayımı olan paranın satın alma gücünün değişmezliği ilkesinin terk edildiği anda, yerine kulla- nılabilecek köklü enflasyon muhasebesi yöntemlerine değinilerek, hem TMS-2'de hem de Ser- maye Piyasası Kurulunun Seri XI. 20 nolu tebliğinde esas alınmış fiyatlar genel seviye- si muhasebesi anlatılarak, bu modele göre mali tabloların düzenlenmesine ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise ülkemizde uygulanmak üzere Uluslar Arası Muhasebe Standardı-29 UMS-29) çerçevesinde hazırlanan TMS-2 ile büyük ölçüde aynı standardı esas alan Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan “Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Mali Tabloların Dü- zenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Seri XI. No:20 tebliğ” metni verilerek her iki metin karşılaştırılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise “Enflasyon Dönemlerinde Finansal Raporlama” ile ilgili bir ticaret işletmesine ait finansal tablolar (bilanço ve gelir tablosu) TMS-2 ve SPK. Tebliğinde esas alınmış fiyatlar genel seviyesi muhasebesi modeline göre düzeltilerek enflasyonun muhasebeye etkileri uygulamalı olarak gösterilmeye çalışılmıştır METIN HUZ

This thesis' titled Financial Reporting during Times of High Inflation, and reviewing those financial reports in light of TMS 2 (Turkish Accounting System 2) and SPK (Capital Market Directive), consists of four chapters: With general information regarding inflation and financial tables done by firms, first chapter focuses on effects of inflation on the basic financial tables and partial correction methods that can be used during a short period of time with low inflation. Second chapter touches fundamental accounting methods that can be used instead, when purchasing power parity, the main assumption of classical accounting system, is abandoned in an inflationist environment. Also, correction of financial tables via those methods is explained in detail. Finally, general price level accounting system, which is based on both TMS-2 and SPK notification (serial XI, number 20) is explained. In the third chapter, full text of TMS-2, which is prepared in or to use in Turkey and based on International Accounting Standards - 29 (IAS-29), is compared with SPK's directive titled Principles and Methods for Preparing Financial Reports in Times of High Inflation, serial XI, number 20. Fourth and the last chapter contains a case study about Financial reporting at inflationary times that shows the effects of inflation on the accounting application in practice. In the case study, a hypothetical firm's financial tables (balance sheet, income statement) is explained in detail via general price level accounting system, which is based on both TMS-2 and SPK directives.
Keywords: İşletmelerde Raporlama; Mali raporlar; Mali Tablolar; Muhasebe; Şirket Raporları; Yönetim ve yardımcı hizmetler