İnce taneli yüksek mukavemetli yapı çeliklerinde kaynaklı bölgelerin ısıl işlem mekanik ve mikroyapı özellklerinin incelenmesi - Kendirci, Mehmet Fatih (My University, 2008)
İNCE TANELİ YÜKSEK MUKAVEMETLİ YAPI ÇELİKLERİNDE KAYNAKLI BÖLGELERİN ISIL İŞLEM, MEKANİK VE MİKROYAPI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Endüstriyel sektörde stratejik malzeme olarak kullanılan, yüksek basınç ve sıcaklığa dayanıklı çelik malzemelerden biri olan ince taneli yüksek mukavemetli yapı çelikleri son yıllarda önem kazanmıştır. Bu çalışmada, çelik malzemelere farklı kaynak parametreleri uygulanarak MAG kaynak birleştirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Kaynaklı bölgelerin mekanik özelliklerinin tespiti için hazırlanmış olan test numunelerine çekme deneyleri uygulanmıştır. Birleştirilen bölgeler metalografik incelemeye hazırlanmış olup mekanik özelliklerinin incelenmesi için mikro sertlik ölçümleri yapılmıştır. Birleştirme işlemi uygulanmış malzemelerin çeşitli bölgelerine ait mikro yapısal ve kimyasal analizlerinin belirlenmesi amacıyla SEM (Taramalı Elektron Mikroskopu) kullanılmıştır. Bu sayede malzemeler üzerinde bulunan her bir bölgenin mikro yapı ve kimyasal analiz farklılıkları gözlemlenmiştir. MAG kaynak işlemi yapılmış test numuneleri ayrıca ısıl işleme tabi tutularak mekanik testler, mikroyapısal ve kimyasal analizler yinelenmiştir. Mekanik test, mikroyapısal ve kimyasal analizlerden elde edilen deneysel analiz sonuçları ısıl işlem öncesi numune ile karşılaştırılarak sonuçlar irdelenmiştir.

THE INVESTIGATION OF THE HEAT TREATMENT, MECHANICAL AND MICRO-STRUCTURE PROPERTIES OF WELDED ZONES IN FINE-GRAINED HIGH RESISTANT STRUCTURE STEEL In the recent years, the fine-grained high construction steel, which is one of the steel materials resistant to high pressure and temperature used on the industrial sectors as strategic material, has gained importance. In the study, MAG welding process by performing various welding parameters was applied to steel materials. The tension tests were performed to the prepared test samples to determine the mechanical properties of welded zones. The welded zones were prepared for metallographic analysis and the micro-hardness measurements were carried out for the investigation of mechanical properties of the welded zones. Scanning Electron Microscope (SEM) was used to determine micro-structural and chemical analysis of various zones. Therefore, differences of micro structural and chemical analysis for each zone which existed on samples were obtained. Mechanical tests, micro-structural and chemical analyses were performed again to the test the samples on which the MAG welding process was performed, after the heated treatment process. The obtained experimental results from the mechanical tests, micro-structural and chemical analyses were compared with sample results before the heat treatment process, and the all results were examined.
Keywords: Çelikler; Metal Eğitimi