Triazol fonksiyonel grubu içeren metalli ve metalsiz ftalosiyanin bileşiklerinin sentezi, karakterġzasyonu ve elektrokimyasal özelliklerinin incelenmesi - Yardımcı, Batuhan (My University, 2014)
TRİAZOL FONKSİYONEL GRUBU İÇEREN METALLİ VE METALSİZ FTALOSİYANİN BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ , KARAKTERİZASYONU VE ELEKTROKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Click reaksiyonu ile ılımlı şartlarda hızlı ve kolay bir şekilde organik moleküller modifiye edilerek ilgili bileşiğe çözünürlük, biyolojik aktivite, metallere afinite vb. özellik kazandırılabilir. Click reaksiyonu ile sentezlenmiş bileşiklerde triazol birimi mevcuttur. 1,2,3-triazoller ve türevleri potansiyel antibakteriyel, antikanser, antiviral, analjezik özellik göstermekle birlikte birçok ilaçta bulunurlar. Porfirin yapısına benzer olan ftalosiyanin türevleri önemli bileşik olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Ftalosiyanin bileşiklerinin elektron transfer özelliklerinin olması nedeniyle yararlı özellikler göstermektedir. Ftalosiyanin bileşiklerinin merkez atomuna yetmiş farklı metal iyonu yerleşebilmektedir. Metalli ftalosiyanin bileşiklerinin elektron transfer özelliklerinden dolayı moleküler elektronik, biyoelektronik, fotodinamik terapi, güneş pilleri, elektronik sensör gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında triazol halkasının ve ftalosiyaninlerin önemli biyolojik aktivite , fiziksel ve kimyasal özellikleri dikkate alınarak, sınırlı çözünürlüğe sahip ftalosiyanin bileşiklerinin çözünürlüğünü artırmak amacıyla şimdiye kadar literatüre geçmemiş triazol fonksiyonel grubu içeren metalli ve metalsiz ftalosiyanin bileşikleri sentezlenmiş, karakterize edilmiş ve elektrokimyasal özellikleri ölçülmüştür.

SYNTHESIS , CHARACTERIZATION AND STUDY ON ELECTROCHEMICAL PROPERTIES OF TRIAZOLE GROUP SUBSTITUED METAL-FREE AND METALLOPHTHALOCYANINES Organic molecules are modified to gain some properties such as solubility, biological activity and the affinity to some metals with click reaction which occurs fastly and easily at mild conditions. The molecule which is synthesised by click reaction includes triazole unit. 1,2,3-triazoles and their derivatives found to be potent antibacterial, anticancer, antiviral agents, analgesic and found in lots of medicine. Phthalocyanine derivatives, which have a similar structure to porphyrin, have been utilized in important functional materials in many fields. Due to their electron transfer capabilities phthalocyanine compounds show many useful properties. The central cavity of phthalocyanines is known to be capable of accommodating 70 different metal ions. As a result of their high electron transfer abilities, metallophthalocyanines have been utilized in many fields such as molecular electronics, opticelectronics, photonics, photodynamic theraphy and electronic sensor In this study, considering the biological activities, physical and chemical properties of triazole rings, newly triazole substituted metal-free and metallophthalocyanines were synthesized in order to increase phthalocyanine compound’s limited solubility. This compounds have been characterized and their electrochemical properties have been studied.
Keywords: Kimya, Organik