Dijital Hizmet Vergisi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
1 Mart 2020’den itibaren yürürlüğe girmesi öngörülmüş olan (7194 SK md.7) Dijital Hizmet Vergisi (DHV), Türk Kanun Koyucusu’nun dijital hizmet sunan cirosu yüksek çok uluslu işletmelerin vergiden kaçınma ya da vergiyi dolanma stratejileriyle Türkiye’de elde ettikleri kazanç üzerinden vergi ödememelerine verdiği bir tepki olarak kabul edilebilir. Bu vergi ile, dijital ekonominin vergilendirilmesine ulusal çözüm üreten ülkeler kervanına Türkiye de katılmıştır. Halihazırda böyle bir verginin uygulanmasına Fransa’da başlanmıştır. İtalya’da 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüğe girecek şekilde bir DHV öngörülmüşse de, 2019 İtalyan Bütçe Kanunu halen tasarı aşamasında olduğundan bugerçekleşmemiştir; Birleşik Krallık’ta ise 1 Nisan 2020’den itibaren uygulanması planlanmaktadır. Kanada, Avusturya, Endonezya, Polonya ve Slovakya gibi pek çok ülke, DHV hazırlığı içindedir. AB Komisyonu ise, 2018 yılında bazı dijital hizmetlerden elde edilen hasılattan dijital hizmet vergisi alınmasına ilişkin ortak sistem hakkında bir Konsey Direktifi Önerisi’nde bulunmuştur.Ancak, tüm bu gelişmelere karşın, meseleye OECD düzeyinde adil, çok taraflı bir uluslararası çözüm bulunmadığı sürece, ülkelerin kendi başlarına DHV yoluyla ürettikleri ulusal çözümün çifte vergilendirme gibi yeni sorunlar doğuracağı açıktır.

The Law on the digital service tax, which comes into effect on March 1, 2020, can be considered as a reaction of the turkish legislator to strategies of MNEs which use and provide digital services in Turkey to avoid or circumvent income tax. Thus, Turkey has joined to the countries, which create a national solution to the problem regarding the taxation of digital ecenomy. France has already begun to implement a Digital Service Tax (DST), Italy introduced a DST, which should have entered in force as from January 1, 2020, but the 2019 Italien Budget Law is still in a draft version undergoing final approval, and United Kingdom plans to implement a DST as of April 1, 2020. Many countries such as Canada, Austria, Indonesia, Poland and Slovakie are in preapering a DST. Europen Commission has proposed a Council Directive on the common system of a digital services tax on revenues resulting from the provision of certain digital services in the year of 2018. However, despite all these efforts, unless there is not a fair, multilateral, international solution at OECD level, it is a clear fact that a national solution in form of DST that countries produce on their own will create new problems such as double taxation.
DIGITAL SERVICE TAX