Üreme çağındaki kronik pelvik ağrısı olan kadınlarda beden imajı ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi : vaka kontrol çalışması - Altuntaş, Özlem (My University, 2019)
Üreme Çağındaki Kronik Pelvik Ağrısı Olan Kadınlarda Beden İmajı ve Depresyon Düzeylerinin Belirlenmesi: Vaka Kontrol ÇalışmasıÖzlem ALTUNTAŞÖZETAmaç: Üreme çağındaki Kronik Pelvik Ağrısı (KPA) olan kadınlarda beden imajı ve depresif belirti düzeylerinin belirlenmesi amacıyla vaka kontrol çalışması planlanmıştır.Yöntem: Çalışmanın evrenini İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı bir Eğitim Araştırma Hastanesinin jinekoloji polikliniklerine Temuz – Ekim 2019 tarihleri arasında başvuran kadınlar oluşturmuştur. Örneklemini ise çalışmaya katılma kriterlerini karşılayan Kronik Pelvik Ağrı (KPA) tanısı almış 115 kadın ile jinekoloji polikliniklerine kontrol amacı ile başvuran 115 kadın (KG) oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Tanılama Formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Vücut Algısı Ölçeği (VAÖ) kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan KPA grubundaki kadınların yaş ortalaması 34,00 ± 7,6, KG’undaki 34,90± 6,96 yıl olarak bulunmuştur. KPA’lı kadınların son altı aydır yaşadıkları pelvik ağrı şiddeti GKÖ’ne göre 7,14±1,71 olarak belirlenmiştir. RBSÖ toplam puan ortalamaları KPA tanısı alan kadınlar ile (15,94±5,19) KG’undaki kadınlar (20,18±3,46) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak aralarında ileri derecede anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p<0,000). Aynı şekilde BDÖ toplam puan ortalamaları KPA tanısı alan kadınlar (20,01±8,25) ile KG’undaki kadınlar (16,22±9,13) karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak aralarında ileri derece anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p<0,000). Ancak VAÖ toplam puan ortalamaları karşılaştırıldığında, KG’undaki kadınların VAÖ puan ortalamaları (138,10±31,98), KPA tanısı alan kadınlardan (117,97±27,13) daha yüksek bulunmuş ve aralarındaki fark istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Sonuç: KPA tanısı alan kadınların KG’undaki kadınlara göre benlik saygısı ve beden imajı algılarının daha düşük, depresif belirti düzeyleri puan ortalamalarının ise daha yüksek olduğu belirlenmiştir.Anahtar sözcükler: Kronik pelvik ağrı, beden imajı, benlik saygısı, depresif belirtiler.

Determination of Body Image and Depression Levels in Women with Reproductive Age Chronic Pelvic Pain: A Case Control StudyÖzlem ALTUNTAŞ1.SUMMARYObjective: A case control study was planned to determine body image and depressive symptom levels in reproductive women with chronic pelvic pain (CPP).Method: The population of the study consisted of women who applied to the gynecology outpatient clinics of a Training and Research Hospital of Istanbul Local Health Authority between July - October 2019. The sample consisted of 115 women diagnosed with chronic pelvic pain (CPP) who met the criteria for participation in the study and 115 women (CG) who applied to gynecology outpatient clinics for control purposes. Diagnostic data, Visual Analog Scale (VAS), Rosenberg Self-Esteem Scale (RSE), Beck Depression Inventory (BDI) and Body Cathexis Scale (BCS) were used as data collection tools.Results: The mean age of the women in CPP group was 34,00 ± 7,6 years and 34,90± 6,96 years in CG. The severity of pelvic pain according to VAS experienced by CPP group for the last six months was 7,13 ± 1,71. When the total RSE mean scores were compared with CPP group (15,94 ± 5,19) and CG (20,18 ± 3,46), it was found that there was a statistically significant difference between them (p<0,000). Similarly, when the BDI total scores were compared with CPP group (20,01 ± 8,25) and CG (16,22 ± 9,13), it was found that there was a statistically significant difference between them, as well (p<0,000). However, when the total mean scores of the BCS were compared, the BCS scores of CG (138,10 ± 31,98) were found to be higher than CPP group (117,97 ± 27,13) and the difference between them was founded statistically significant (p <0,001).Conclusion: It was determined that self-esteem and body image perceptions of CPP group were less and depressive symptom scores were higher than CG.Key words: Chronic pelvic pain, body image, self-esteem, depressive symptom.
Keywords: beden imajı; benlik saygısı; body image; Chronic pelvic pain; depresif belirtiler; depressive symptom; Health; Hemşirelik; Kadın sağlığı; Kronik pelvik ağrı; Nursing; Sağlık; self-esteem; Women’s health