Türkiye ve Kanada ilkokul matematik öğretim programlarının program ögeleri bağlamında karşılaştırılması - Çetinbağ, Ayşe (My University, 2019)
Bu araştırmada, Türkiye Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu İlkokul Matematik Öğretim Kanada New Brunswick Eyaleti İlkokul Matematik Öğretim nın program ögeleri bağlamında (amaç, içerik, öğretme-öğrenme süreci ve ölçme değerlendirme durumları) karşılaştırılması, benzerlik ve farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır.Araştırmada genel tarama modeli kullanılmış, evren ve örneklem seçilmemiştir. Araştırmanın veri kaynaklarını her iki ülkenin matematik öğretim programları, konuyla ilgili kitaplar, tezler, makaleler, dergiler ve yönetmelikler oluşturmaktadır. Veriler doküman analizi yöntemi ile elde edilmiştir. Öğretim programlarının (toplanan verilerin) analizinde betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışma için elde edilen veriler amaçlar doğrultusunda karşılaştırılmalı olarak analiz edilmiştir. Veriler tablolar biçiminde sunularak bulgular karşılaştırmalı olarak yorumlanmış araştırma sonuçları elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ülkelerin ilkokul matematik dersi öğretim programlarında bazı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Bu farklılıklardan en belirgin olanları; Türkiye İlkokul Matematik Öğretim nın kazanım sayısının Kanada İlkokul Matematik Öğretim nın kazanım sayısından fazla olması; Kanada İlkokul Matematik Öğretim nın öğrencilerin ihtiyaç duydukları bilgiyi buluş yoluyla öğrenmesine ve öğrencinin hayat boyu gelişimine olanak tanıyacak şekilde düzenlenmiş olması; Kanada İlkokul Matematik Öğretim Programının öğretmene öğretme-öğrenme ile ölçme-değerlendirme sürecinde her kazanım için örnek plan, etkinlik ve öneri sunmasıdır. Araştırma sonucuna dayanarak Türkiye ilkokul matematik öğretim programın kazanım sayısının azaltılması, öğretmenler için kılavuz kitap hazırlanması ve öğretmen yeterliliğinin arttırılması önerileri sunulmuştur.

The purpose of this study is to reveal similarities and differences between Turkish Ministry of National Education Board of Primary Mathematics Curriculum and the Canada New Brunswick State Primary Mathematics Curriculum in the context of program components (objectives, content, teaching-learning process and assessment situations).In this research, general survey model was applied, population and sample were not selected. Resources include books, theses, articles, journals, regulations, and curricula. The data were obtained by document analysis method. Descriptive analysis technique was used in the analysis of curriculum. The collected data were compared for the general purposes of the study and presented in table form. The findings and results were interpreted comparatively. Based on the findings, at the end of the study, it was concluded with the result showing the main difference between the two programs is that Turkish Primary School Mathematics Curriculum assign more learning outcomes to students, The Canadian Primary School Mathematics Curriculum not only gives importance to learning through the school process but also through the student's lifelong development and the discovery of what they need, the teachers are provided with sample plans, activities, and recommendations for each outcome during the teaching process and assessment. Results of the study suggest to reduce the number of outcomes in the program, to prepare a guide book for teachers and to increase teacher competence.
Keywords: Canada; İlkokul Matematik Öğretim Programı; Kanada; Kanada Comparative Education; Karşılaştırmalı Eğitim; Matematik; Matematik Dersi; Math Lesson; Mathematics; Öğrenim ve öğretim; Primary School Math Curriculum; Study and teaching; Turkey; Türkiye