Fıkıh ilminde ve Türk medeni hukukunda evlilik ile ilgili mal rejimlerinin mukayesesi - Yakarer, Sümeyye (My University, 2018)
ÖZETFIKIH İLMİNDE VE TÜRK MEDENİ HUKUKUNDA EVLİLİK İLE İLGİLİ MAL REJİMLERİNİN MUKAYESESİEvlilik akdi taraflara bazı haklar verirken bazı sorumluluklar da yükler. Bu hak ve sorumlulukların bir kısmı eşlerin mal varlıklarıyla ilgilidir. Eşlerin evlilik öncesi sahip oldukları mal varlıkları, evlilik akdinin eşlere yüklemiş olduğu mali mükellefiyetler ile akit sonrası aile birliği esnasındaki mal varlığıyla ilgili haklar ve sorumluluklar konusunda hukuk sistemleri arasında bazı farklılıklar mevcuttur. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan Müslümanlar, bir taraftan dinlerinin gereği olan Fıkıh İlmindeki hükümlere uyarak hayatlarını sürdürmek isterken, diğer taraftan İsviçre Medeni Kanunu’ndan tercüme edilerek yürürlüğe girmiş, üzerinde bazı değişiklikler yapılarak uygulanmakta olan Türk Medeni Kanunu’nun düzenlemeleriyle de resmen sorumlu durumdadırlar. Eşlerin mal varlıklarıyla ilgili hak ve sorumlulukları açısından bu iki hukuk sistemini karşılaştırmalı şekilde ele almak bu tezin konusu olmuştur. Son dönemlerde Fıkıh yerine İslam Hukuku, Fakih yerine Hukukçu kavramı kullanılsa da bunların ayrı kullanılması gerektiğini düşünüp çalışmamızda Fıkıh, Fıkıh İlmi ve Fakih kavramları kullanılmıştır.İÇİNDEKİLERKISALTMALARviGİRİŞ1I-ARAŞTIRMANIN AMACI1II-KONUNUN SINIRLANDIRILMASI3III-EVLİLİKTE MAL REJİMİ KAVRAMI4A)FIKIH İLMİNDE MAL REJİMİ5B)TÜRK MEDENİ HUKUKUNDA MAL REJİMLERİ6IV-KONUYLA İLGİLİ ANA KAYNAKLAR6BİRİNCİ BÖLÜMFIKIH İLMİNDE MÜLKİYET VE EŞLERİN MALLARIYLA İLGİLİ REJİMI-FIKIH İLMİNDE MÜLKİYET10A)MÜLKİYETİN TANIMI10B)MÜLKİYETİ İKTİSAP YOLLARI12C)MÜLKİYETİN BAŞLANGICI VE SONA ERMESİ15II-EŞLERİN MALLARIYLA İLGİLİ REJİM18A)MEHİR20B)NAFAKA28C)ÇEYİZ (CİHAZ)34D)MİRAS34E)HEDİYE36F)MUT’A36İKİNCİ BÖLÜMTÜRK MEDENİ HUKUKUNDA MÜLKİYET VE EŞLERİN MALLARIYLA İLGİLİ REJİMI-TÜRK MEDENİ HUKUKU’NDA MÜLKİYET38A)MÜLKİYETİN TANIMI38B)MÜLKİYETİ İKTİSAP YOLLARI40C)MÜLKİYETİN BAŞLANGICI VE SONA ERMESİ41II-EŞLERİN MALLARIYLA İLGİLİ REJİM44A)NİŞANIN SONA ERMESİNİN HUKUKİ SONUÇLARI451)HEDİYELERİN İADESİ472)MADDİ TAZMİNAT50B)MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ521)YASAL MAL REJİMİ542)SEÇİMLİK MAL REJİMLERİ56a)Mal Ayrılığı Rejimi56b)Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi57c)Mal Ortaklığı Rejimi58C)NAFAKA59D)BOŞANMANIN NETİCELERİ621)BOŞANMA DAVASINDA ALINACAK TEDBİRLER642)BOŞANMANIN HUKUKİ SONUÇLARI67ÜÇÜNCÜ BÖLÜMFIKIH İLMİNDE VE TÜRK MEDENİ HUKUKU’NDA MÜLKİYET VE EŞLERİN MALLARIYLA İLGİLİ REJİMİN MUKAYESESİI)FIKIH İLMİNDE VE TÜRK MEDENİ HUKUKU’NDA MÜLKİYET77A)MÜLKİYETİN TANIMI77B)MÜLKİYETİ İKTİSAP YOLLARI78C)MÜLKİYETİN BAŞLANGICI VE SONA ERMESİ79II)FIKIH İLMİNDE VE TÜRK MEDENİ HUKUKU’NDA EŞLERİN MALLARIYLA İLGİLİ REJİM80A)NİŞANIN SONA ERMESİNİN HUKUKİ SONUÇLARI80B)MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ84C)BOŞANMANIN NETİCELERİ87SONUÇ93KAYNAKÇA95

ABSTRACTTHE COMPARISON OF THE PROPERTY OF THE PROVISIONS ON THE MARRIAGE IN FIKIH AND IN TURKISH CIVIL LAWWhile marriage contract provides some rights to the parties, it also gives some responsibilities. Some parts of this right and responsibilities are related to property assets of the couples. There are some differences between about rights and responsibilities in terms of law systems regarding pre -marriage property assets of the couples, financial liabilities that marriage contract obliges to the couples and property assets during family unity after the contract. Nowadays, as muslims living in the border of The Republic Of Turkey want to lead their lives obeying the provisions in the science of Fiqh, on the other hand, they are officially responsible of the regulations of Turkish Civil Code which came into force by translating from Swiss Civil Code and being applied as making some changes. Handling comparatively with these two law systems with regards to the right and responsibilities about property assets of the couples has been the topic of the thesis.Recently,although Islamic Law instead of Fiqh, jurist instead of Faqih concept has been used, we have thought them to be used differently and Fiqh, The Science Of Fiqh and Faqih concepts have been used in our study.
Keywords: Aile hukuku (İslam hukuku); alimony; boşanma Seperation of estate; Dini yönleri; divorce; Domestic relations (Islamic law); Evlenme hukuku; Evlilik; Islam; İslam; mal ayrılığı; mal rejimi; Marriage; Marriage law; matrimonial property; Mülkiyet (İslam hukuku); nafaka; Property (Islamic law); Religious aspects; Turkey; Türkiye