Farklı parametrelerde lazerle pürüzlendirilen süt ve daimi diş yüzeylerine uygulanan kompozit restorasyonların mikrosızıntı ve bağlanma kuvvetlerinin değerlendirilmesi - Peker, Fatma (My University, 2012)
1.ÖZET Farklı parametrelerde lazerle pürüzlendirilen süt ve daimi diş yüzeylerine uygulanan kompozit restorasyonların mikrosızıntı ve bağlanma kuvvetlerinin değerlendirilmesi FATMA PEKER İn vitro yapılan bu çalışmanın amacı farklı parametrelerde Er:YAG lazer ile pürüzlendirilen süt ve daimi diş dentin yüzeylerine uygulanan kompozit restorasyonların, makaslama bağlanma kuvvetlerinin (MBK) ve mikrosızıntılarının değerlendirilmesidir. Bu amaçla çalışmamızda 70 adet süt azı ve 70 adet daimi azı dişi kullanılmıştır. Dişlerin bukkal yüzeyleri MBK, lingual ve palatinal yüzeyleri mikrosızıntı deneylerinde kullanılmıştır. MBK deneyleri için, düz dentin yüzeyleri, mikrosızıntı deneyleri için standart sınıf V kaviteler hazırlanmıştır. Dişler her grupta 10 diş olacak şekilde 7 alt gruba ayrılmıştır. Gruplar: (1) %35 ortofosforik asit (A) (kontrol grubu), (2) 80 mJ Er:YAG lazer (L), (3) 100 mJ L, (4) 120 mJ L, (5) 80 mJ L+A, (6) 100 mJ L+A, (7) 120 mJ L+A. Tüm örneklere aynı adeziv (Adper™ Single Bond 2) ve kompozit (Filtek™ Z250) materyal uygulanmıştır. Daimi diş ve süt dişi grubuplarında en az mikrosızıntı, kontrol grubunda kaydedilmiştir (P<0.05). Daimi dişlerde kontrol grubu ile 80mj L+A ve 100 mJ L+A grupları arasında, süt dişlerinde ise kontrol grubu ile 80 mJ L, 100 mj L ve 80 mJ L+A grupları arasında mikrosızıntı açısından anlamlı fark bulunmamıştır. MBK süt ve daimi dişlerde en yüksek kontrol gruplarında kaydedilmiştir. Daimi dişlerde kontrol grubu, 80 mJ L, 100 mJ L ve 100 mJ L+A grupları ile; süt dişlerinde kontrol grubu, 100 mJ L, 80 mJ L+A, 100 mJ L+A ve 120 mJ L+A grupları ile benzer MBK’ i göstermiştir. Sonuç olarak lazerin kullanılan enerji düzeyine bağlı olarak kontrol grubu ile karşılaştırılabilir mikrosızıntı ve bağlanma kuvveti değerleri verdiği söylenebilir. Anahtar Sözcükler: Er:YAG lazer, makaslama bağlanma kuvveti, mikrosızıntı, süt dişi, daimi diş 1.

Evaluation of shear bond strength and microleakage of composite restorations on primary and permanent teeth irridated with different parameters of Er:YAG laser FATMA PEKER The aim of this in vitro study was to investigate the shear bond strengths (SBS) and microleakage of composite restorations on etched dentin by different parameters of Er:YAG laser on primarry and permanent teeth. 70 primary and 70 permanent molar teeth were used in the study. Buccal surface of the teeth were used for SBS test and lingual surface for microleakage test. Flat dentin surfaces for SBS test and standart Black V cavities for microleakage test were prepared. For both test methods teeth were divided to seven subgruops. Groups were: (1) %35 orthophosphoric acid (A) (control group), (2) 80 mJ Er:YAG laser (L), (3) 100 Mj L, (4) 120 mJ L, (5) 80 mJ L+A, (6) 100 mJ L+A, (7) 120 mJ L+A. All speciemens were restorated with same adhesive (Adper™ Single Bond 2) and composite (Filtek™ Z250) material. According to statistical analysis, control groups both primary and permanent teeth presented the lowest microleakage values (P<0.05). Statistically important differences were not detected between the groups in permanent teeth 80mj L+A ve 100 mJ L+A and control ; in primary teeth 80 mJ L, 100 mj L and 80 mJ L+A and control. SBS values were detected highest in control groups both primary and permanent teeth. No statistical significance was found between the groups in permanent teeth control, 80 mJ L, 100 mJ L and 100 mJ L+A; in primary teeth control, 100 mJ L, 80 mJ L+A, 100 mJ L+A and 120 mJ L+A. As a conclusion of this in vitro study, dentin surfaces prepared with laser may provide comparable shear bond strengths and microleakage values depending on the laser parameter used. Key words: Er:YAG laser, shear bond strength, microleakage, primary teeth, permanent teeth
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Pedodonti