Hemşirelikte meslektaş dayanışmasının iş doyumu ve işten ayrılma niyetine etkisi - Gürcan, Tuğba (My University, 2019)
Hemşirelikte Meslektaş Dayanışmasının İş Doyumu Ve İşten Ayrılma Niyetine EtkisiÖğrenci: Tuğba GÜRCANDanışman: Dr. Öğr. Üyesi Yasemin ERGÜN Hemşirelik Amaç: Araştırma, hemşirelerin meslektaş dayanışmasıyla ilgili tutumlarının iş doyumu ve işten ayrılma niyetine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişkisel olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini, İstanbul İli Silivri bölgesinde bir devlet hastanesi ile iki özel hastanede çalışan 290 hemşire örneklemi ise, 01.05.2019- 01.06.2019 tarihleri arasında ulaşılabilen 249 hemşire oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Hemşirelerde Meslektaş Dayanışması Ölçeği(HMDÖ), Minnesota İş Doyumu ölçeği (MSQ) ve İşten Ayrılma Niyeti(İANÖ) ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra parametrik ve non parametrik testler ile post hoc testler ve Spearman korelasyon testi kullanıldı.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 33, kurum deneyimi 6 yıl, çoğunluğu kadın (%80,3), servis hemşiresi (%80,7) ve devlette (% 70,7) çalışmaktadır. Yarıdan fazlası evli (%62,2), lisans mezunu (%59) ve kadroludur (%55,4). %55,4’ü vardiya/ nöbet usulü çalışmakta ve %23,7’si nöbetlerin yaşamı olumsuz etkilediğini belirtmiş, %63,8’i meslekten, %47,8’i pozisyon ve %34,5’i gelirden memnundur. Grubun genel (2,83), içsel (2,83) ve dışsal iş doyumu (2,95) puan ortalamaları orta düzeyde; meslektaş dayanışması genel (96,83), duygusal (39,08), akademik (37,81) ve dayanışma ile ilgili olumsuz düşünceler (19,27) puan ortalamaları yüksek ve işten ayrılma niyeti puan ortalaması ortalamaya yakındır (2,36).Genel iş doyumu puanı ile işten ayrılma niyeti arasında ters yönde, zayıf ve anlamlı bir ilişki mevcutken (r=-0, 278; p<0,01), HMDÖ meslektaş dayanışması ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönde, zayıf ve anlamlı ilişki mevcuttur (r:0,210; p<0,01). Sonuç: Hemşirelerin meslektaş dayanışması yapmasının iş doyumu arttırdığı, işten ayrılma niyetini azalttığı ortaya çıktı. Hemşire, Meslektaş Dayanışması, İş doyumu, İşten Ayrılma Niyeti.

The Effect Of Colleagues' Solidarity On Job Satisfaction And İntention To LeaveStudent: Tuğba GÜRCANSupervisor: Dr. Öğr. Üyesi Yasemin ERGÜNDepartment: NursingObjective: The study was conducted as a descriptive and relational study to determine the effect of nurses' attitudes towards peer solidarity on job satisfaction and intention to quit.Materials and Methods: The sample of the study consisted of 290 nurses who were available between 01.05.2019 and 01.06.2019 in a sample of 290 nurses working in a public and two private hospitals in the Silivri region of Istanbul. Data were collected by using the Introductory Information Form, the Nursing Solidarity Scale for Nurses (NSS), the Minnesota Job Satisfaction Scale (MSQ), and the Intention to Leave (ANS) scale. In addition to descriptive statistics, parametric and non-parametric tests, post hoc tests and Spearman correlation test were used to evaluate the data.Results: The mean age of the participants was 33, the experience of the institution was 6 years, the majority of them were women (80.3%), service nurses (80.7%) and the government (70.7%). More than half of them are married (62.2%) and graduate (59%) and permanent (55.4%). 55.4% work shift / seizure procedures and 23.7% stated that seizures adversely affect life, 63.8% are professions, 47.8% are positions and 34.5% are satisfied with income. Overall (2.83), internal (2.83) and external job satisfaction (2.95) points average of the group was moderate; collegial solidarity general (96.83), emotional (39.08), academic (37.81) and negative thoughts about solidarity (19.27) averages high scores and intention to quit is close to the average (2,36). While there was a weak and significant correlation between general job satisfaction score and intention to quit (r = -0, 278; p <0.01), there was a positive, weak and significant relationship between the total score of MSSI colleague solidarity scale (r = -0, 278; p <0.01). 0.210; p <0.01).Conclusion: It was found that nurses' solidarity of colleagues increased job satisfaction and decreased intention to quit.Key Words: Nurse, Hospital, Organization, Solidarity, Job Satisfaction, Intention to Leave.
Keywords: Hemşire; Hemşirelik; Hospital; Intention to Leave; İş doyumu; İşten Ayrılma Niyeti; Job Satisfaction; Meslektaş Dayanışması; Nurse; Nursing; Organization; Solidarity