Marka sadakatinin tüketici satın alma davranışına etkileri : ayakkabı sektöründe klasik ayakkabı kullanıcıları üzerine bir araştırma - Erbaş, Ayça (My University, 2006)
MARKA SADAKATİNİN TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞINA ETKİLERİ: AYAKKABI SEKTÖRÜNDE KLASİK AYAKKABI KULLANICILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Çağdaş pazarlama anlayışına göre tüketici tüm pazarlama faaliyetlerinin odak noktasını oluşturmaktadır. Bu nedenle pazarlamacılar tüketici davranışlarını yakından takip etmek zorunda kalmışlardır. Tüketici satın alma davranışı, satın alma öncesinden başlayarak, satın alma, satın alma sonrasına kadar uzanan birtakım faaliyetleri içermektedir. Marka sadakati tüketicinin markaya olan güvenini ifade etmektedir. Üç çeşit marka sadakati mevcuttur, pazarlama stratejileri ile oluşan marka sadakati, alışkanlık yoluyla oluşan marka sadakati, psikolojik faaliyetlerle oluşan marka sadakatidir. Marka sadakatinin oluşumunu etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar; üretim, dağıtım, reklam, marka uzantısı, algılanan risk ve algılanan kalite, tatmin, yenilikler, promosyon, fiyat, tutum, tavsiye, deneyim, demografik özellikler, imajdır. Bu çalışma ile ayakkabı sektöründe klasik ayakkabı kullanıcılarında marka sadakatinin satın alma davranışına etkileri incelenmiştir. Sektörde klasik ayakkabı kullanıcılarında marka sadakatinin varlığı tespit edilmiştir.

A STUDY ON THE EFFECTS OF BRAND LOYALTY FOR THE PURCHASİNG BEHAVİOR OF CONSUMERS AND THE SECTOR OF CLASSİCAL SHOES Consumer is important for modern marketing, the firms have to observe consumer behaviours. Consumers purchasing behaviour realize tree steeps. These are before of buy, buy, after of buy behaviours. This sections presents different definitions for brand loyalty in literature and defines the brand loyal consumer. The brand loyalty is the prefential attitudinal and behavioural response toward one or more brands in product category expressed over a period of time by a consumer or buyer. There are tree brand loyalty categories. They were constitued by marketing strategy, psychology, habits. There are a lot of factors that formed of brand loyalty. These are product, distribution, price, advertising, brand continuations, perceptible quality, perceptible risk, satisfaction, conduct, wrinkle, advice, experience, demography factors, image. With this study the effects of brand loyalty on consumer behaviours are explained. It seems that consumers of classic shoes have brand loyalty in the sect
Keywords: Marka Sadakati; Müşteri İlişkileri