Poliamid çorapların fiziksel açıdan pamuk, yün ve akrilik çoraplar ile karşılaştırılması - Çöper, Kadir (My University, 2007)
POLYAMİD ÇORAPLARIN FİZİKSEL AÇIDAN PAMUK, YÜN VE AKRİLİK ÇORAPLAR İLE KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışmada, çorap endüstrisindeki üretim teknolojileri ile tek silindirli çorap örme makineleri kullanılarak, düz erkek çorabı üretilmiştir. Üretilen çoraplara ve hammaddeleri olan ipliklere çeşitli testler uygulanarak fiziksel özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Tezde temel olarak, polyamid iplikten üretilen çorapların pamuk, yün ve akrilik iplikten üretilen çoraplar ile fiziksel özellikleri karşılaştırılmıştır. Hammadde olarak kullanılan ipliklere; numara, büküm, mukavemet ve % uzama testleri yapılmıştır. Üretilmiş olan numune çoraplara da; gramaj, kalınlık, boncuklanma, sürtünme ve streç testleri yapılmıştır. Üretilen çorapların tamamında, zemin ipliğinin altında kullanılan polyamid ipliği olarak 70/ 24/ 1 denye Nylon 6 ipliği, topuk ve burun bölgesinde de 70/ 24/ 2 denye Nylon 6 ipliği kullanılmıştır. Üretilen çoraplara rosso burun dikişi yaptırılmış ve çoraplar sabit sıcaklıkta el kalıplarında ütülenmiştir. Birinci bölümde; giriş kısmı ve, örmeciliğin tanımı ve sınıflandırması yapılmış ve çorap sektörü hakkında verilmiştir. İkinci bölümde, numune çorap üretiminde kullanılan hammaddeler, atkılı örme sistemleri, çorap üretimi ve çorap üretiminde kullanılan makineler, tekstilde uygulanan fiziksel testler hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde numune çorap üretim aşamaları anlatılmıştır. Dördüncü bölümde yapılan testlerin sonuçları tablo ve grafikler kullanılarak ortaya konmuş ve üzerlerinde yorumlar yapılmıştır. Bu doğrultuda; eldeki veriler ışığında genel bir değerlendirme yapılarak, sektöre yönelik öneriler getirilmiştir.

COMPARISON OF POLYAMIDE SOCKS WITH COTTON, WOOL AND ACRYLIC SOCKS IN TERMS OF PHYSICAL ASPECTS In this study, a plain men's sock has been manufactured by means of the manufacturing technologies in socks industry and the single-cylinder sock knitting machines. Various tests have been carried out on the manufactured socks and yarns utilized as raw materials with a view to identify their physical characteristics. Basically, the physical characteristics of socks made of polyamide yarn with socks manufactured of cotton, wool and acrylic yarns have been compared in the thesis. Thickness(number), twisting, strength and elongation tests were carried out on the yarns utilized as raw materials. And on specimen socks manufactured, weight, thickness, pilling, abrasion and stretching tests were performed. In all socks manufactured, Nylon 6 yarn of denier 70/ 24/ 1 was employed as polyamide yarn underlying the base yarn, and Nylon 6 yarn of denier 70/ 24/ 2 was employed in the heel and toe section. The rosso toe seaming was applied on the manufactured socks and the latter were ironed at constant temperature on hot leg boards. In the first section, the introduction, definition and classification of knitting has been presented and brief information on socks sector has been provided. In the second section, exhaustive information on raw materials employed in specimen sock manufacturing, weft knitting systems, socks manufacturing and machines utilized in sock manufacturing, and on physical tests performed in textile has been provided. In the third section, phases of manufacturing specimen socks have been described. In the fourth section, results of the tests performed have been demonstrated in tables and graphs and comments were made thereon. And in the last section, a general assessment was made in line with the available data and information and proposals for renovation destined to the sector have been put forward.
Keywords: Çorap İmalatı; Tekstil Eğitimi