The examination of moderating role of personality trait on the relationship between job characteristics, boredom at work and intention to leave - Coşkun, Hacer (My University, 2012)
zellikleri, İş Yerinde Sıkılma, Ayrılma Niyeti, Kişilik Özellikleri ÖZET DIŞA DÖNÜK KİŞİLİK ÖZELLİĞİNİN İŞ ÖZELLİKLERİ, İŞ YERİNDE SIKILMA VE İŞTEN AYRILMA ARASINDAKİ İLİŞKİDE DÜZENLEYİCİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Bu çalışmanın amacı, dışa dönük kişilik özelliğinin iş özellikleri ve iş yerinde sıkılma arasındaki ilişkide ortalayıcı etkisinin araştırılmasıdır. Ayrıca, çalışma kapsamında değişkenlerin işten ayrılma niyeti ile olan ilişkisi de incelenmiş bulunmaktadır. Çalışmada kullanılan anket, İstanbul’ da bulunan ,Sigorta Şirketi’nde çalışan ve gönüllü olarak katılım sağlayan 145 çalışana uygulanmıştır. Anket çalışmasında, Hackman and Oldham tarafından geliştirilen “Job Diagnostic Survey” (1980) anketi kullanılmıştır. Bunun yanında Lee’ ye ait “İş Yerinde Sıkılma” anketinden (1986); Goldberg’ e ait “5 Büyük Kişilik Özelliği” (1999) ve Camman’ a ait “İşten Ayrılma Niyeti” (1979) anketinden yararlanılmıştır.Hipotez testleri regresyon analizi test tekniği kullanılarak yapılmış olup istatistik analizleri iş özellikleri, iş yerinde sıkılma ve işten ayrılma niyeti arasında negatif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, iş yerinde sıkılmanın iş özellikleri ve işten ayrılma niyeti arasında ara değişken olma özelliği kısmen kanıtlanmış bulunmaktadır. Fakat, kişilik özelliğininiş özellikleri ve iş yerinde sıkılma arasında düzenleyici değişken olma özelliğine ait hipotez doğrulanmamıştır. Job Characteristics, Job Boredom, Intention to Leave, Personality Traits

THE EXAMINATION OF MODERATING ROLE OF PERSONALITY TRAIT ON THE RELATIONSHIP BETWEEN JOB CHARACTERISTICS, BOREDOM AT WORK AND INTENTION TO LEAVE The aim of the study is to investigate the relationship between job characteristics and job boredom with the moderating role of the personality trait. Also, the variable of intention to leave has been investigated in the context of the research. The study was conducted to 145 white collar employees who attend voluntarily from different Insurance Companies which exist in Istanbul. The measurement of job characteristics has been made by Job Diagnostic Survey (JDS), Hackman and Oldham,1980. Also Lee’ s Job Boredom Scale (1986), Goldberg’s Big Five Inventory (1999) and Camman’s (1979) scale for intention to leave have been used. Hypothesis of the study were tested by regression analysis method. Statistical analysis indicate that there is a relationship between job characteristics and job boredom as negatively and intention to leave. In addition that, it has been stated that job boredom has a partially meadiating role in the relationship between job characteristics and intention to leave. However, the hypothesis that reveals the moderating role of personality trait on the relationship between job characteristics and job boredom was not supported.
Keywords: İşten Ayrılma; Kişilik; Personel Yönetimi_İşten Ayrılma; Yönetim ve Organizasyon