Kurumsal sosyal sorumluluk ile finansal performans arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi - Torlak, Hülya (My University, 2006)
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK İLE FİNANSAL PERFORMANS ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Küreselleşme ile devletlerin kamusal alandan çekilmeye başladığının gözlendiği bir toplumsal ve ekonomik düzenin oluşmaya başlaması, şirketlerin toplumun yaşam kalitesini artırıcı yönde birtakım yeni sorumluluklar üstlenmesi gereğini gündeme getirmiştir. Bu konuda uluslararası kuruluşların giderek artan desteği sözkonusudur. İnsan hakları, sosyal ve ekolojik çevre, çalışma koşulları, hesapverebilirlik gibi konuları ele alan bu kuruluşlar, kurumsal sosyal sorumluluğun önemine dikkat çekerken, yayınladıkları standartlarla iş dünyasına bu konuda uygulanabilir rehberler sunmaktadır. Artan toplum bilinci ile şirketlerin şeffaflık ve hesap verebilme yeteneklerini geliştirme ihtiyacı da buna eklenince, iş dünyası için sadece hissedarlarına karşı değil, toplumun bütününe karşı sorumlu davranması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Tüm bu eğilimler iş dünyası için kurumsal sosyal sorumluluğun öneminin artmakta olduğunun birer göstergesidir. Bu durum şirketler için kurumsal sosyal sorumluluk dahilinde politikalar benimsemenin, finansal performanslarına olumlu katkısı olup olamayacağı sorusunu gündeme getirmiştir. Bu nedenle bu tez çalışmasında, kurumsal sosyal sorumluluk ile finansal performans arasındaki ilişki incelenmiştir. Tezin literatür bölümünde kurumsal sosyal sorumluluk, tarihsel gelişimi, ilgili ekonomik teoriler ve karlılıkla ilişkisi gözönünde bulundurularak tanımlanmış, şirketler açısından konuya artan ilginin temelindeki nedenlere değinilmiş ve de ilgili düzenlemeler ve standartlar tanıtılmıştır. Tezin araştırma bölümünde ise kurumsal sosyal sorumluluk ile finansal performans arasındaki ilişkiyi halka açık şirketler açısından ele alan araştırmalar Sistemli Yeniden İnceleme Methodu kullanılarak incelenmiş ve ilişkinin yönü tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda kurumsal sosyal sorumlu politikalar benimsenin şirketlerin finansal performansını artırıp artırmadığı tespit edilmiş ve değerlendirilmesi yapılmıştır.

APPRAISING OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY AND FINANCIAL PERFORMANCE A new social and economic order started to form in which the globalization and the withdrawal of the states from the public arena is being observed. This resulted in the neccessity of companies taking more responsibilities in improving the societies’ quality of life. The international insitutions are offering ever increasing support regarding this matter. These instituions, who are dealing with human rights, social and ecological environment, working conditions, and accountability, are drawing attention to the importance of corporate social responsibility and providing guidance to the business world with the standards that they publish. Increasing consciousness of the society and the needs of the companies to improve their accountability and transparency showed that the companies have to be responsible not only to their share holders but also to the society. All of the above are indications to the increasing importance of corporate social responsibility for the companies. This has lead to the question of whether it would improve companies’ financial performances to adopt policies that favor corporate social responsibility. Therefore, in this thesis, the relationship between the corporate social responsibility and financial performance is investigated. In the literature review part of this thesis, corporate social responsibility is defined taking its historical evaluation, related economic theories, and its relation with profitability into account. In addition, the reasons of increasing interests of companies in corporate social responsibility are summarized and related regulations and standards are presented. In the research part of the thesis, the studies that investigate the corporate social responsibility from the point of view of companies, which are open to public, are reviewed using the systematic review method and the direction of the relationship is determined. As a result of this research, it was analyzed and determined whether adopting policies that favor corporate social responsibility would improve companies’ financial performances.
Keywords: Ekonomi; İşletmeler_Finans_Performans Değerleme