Küreselleşmenin vergileme alanında yarattığı sorunlar: vergi rekabeti, vergi cennetleri ve Türkiye - Karasu, Gülçin (My University, 2006)
Bu çalışma küreselleşmenin vergileme alanında yarattığı sorunlar açısından vergi rekabeti, vergi cennetlerini incelemekte ve Türkiye açısından durumu değerlendirmektedir. İnceleme kapsamında önce küreselleşmeye ve küreselleşme sürecinde vergi sistemlerinde oluşan sorunların: vergi rekabeti ve vergi cennetlerinin nasıl gerçekleştiği, etkileşim sonucu ne gibi ekonomik etkilerinin ortaya çıktığına yer verilmiştir. Son olarak vergi rekabeti vergi cennetleri gibi küresel sorunların Türkiye’yi nasıl etkilediği incelenmiştir. Yapılan bu araştırma sonucunda vergi sonucunda vergi sistemleri arasındaki farklılıklar ülkeler arasındaki rekabeti hızlanmıştır. Küreselleşmeyle birlikte ülkeler arasındaki rekabeti hızlandırmıştır. Küreselleşmeyle birlikte ülkelerin vergi politikaları ulusal bir yapıdan çıkmıştır. Küreselleşmeyle birlikte ülkelerin vergi politikaları ulusal bir yapıdan çıkmıştır. Bir ülkenin uyguladığı vergi politikası diğer bir ülke üzerinde olumsuz dışsallıklara neden olmaktadır.Küresel hale gelen vergi rekabeti ve vergi cennetleri gibi vergileme sorunları ülkelerin ulusal vergileme politikalarıyla çözümlenecek bir yapıda değildir. Ortaya çıkan bu sorunlar uluslar arası işbirliğine gidilerek çözümlenmelidir. Türkiye’de vergi yükü vergilemede adaleti ve gelir dağılımını bozmayacak biçimde yeniden düzenlenmelidir.
Keywords: Rekabet_Vergilendirme; Vergilendirme; Vergilendirme_Rekabet_Türkiye