Kör işe alım tekniğinin kullanımı ile işe alım niyeti arasındaki ilişki : üniversite öğrencileri, iş arayanlar ve işe alım uzmanlarının algılamalarına ilişkin bir araştırma - Karaz, Dilay (My University, 2022)
Ayrımcılık yıllardır tüm dünyada yoğun olarak görülmekte olup hem iş hayatında hem de akademide en önemli araştırma konusu haline gelmiştir. Her ne kadar günümüzde ve geçmişte bu olgu çalışmalar yapılıyor olsa da ayrımcılık yoğun bir şekilde hissedilmektedir. İş hayatında özellikle insan kaynakları işe alım süreçlerinde ayrımcılık en önemli sorun ve en çok araştırılan konu haline gelmiştir. Bu araştırmanın amacı, araştırmaya katılan hedef kitlenin yeni uygulama olarak insan kaynakları alanında giren kör işe alım tekniği hakkında fikirlerini, özgeçmişlerde hangi bilgilerin daha fazla ayrımcılık ve önyargı teşkil ettiğini, bu bilgileri gizleyerek özgeçmişleri anonim hale getirmenin mülakat olasılığına nasıl etki ettiğine dair algılamalarını ve beklentilerini ortaya koymaktır. Bu amaçla yürütülmüş olan çalışmada işe alım uzmanları, öğrenciler ve iş arayanlara anket yapılarak algılamaları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada çevrimiçi (online) anket yöntemi kullanılmıştır. Kullanılan anket formu 4 bölümden ve 58 sorudan oluşmaktadır. Birinci bölümde örnekleme dahil olan bireylerin özgeçmişlerde veya iş başvuru formalarında hangi bilgilerin ayrımcılık kaynağı olduğunu belirlemeye yönelik 9 adet soru sorulmuştur. İkinci bölümde ise birinci bölümde yer alan soruların faktör boyutlarını ölçmek için geliştirilmiş sorular yer almaktadır. İkinci bölüm 40 maddeden oluşmaktadır. Üçüncü bölüm örnekleme dahil olay bireylerin Kör İşe Alım Tekniği ile ilgili algılamalarını belirmeye yönelik 9 sorudan oluşmaktadır. Dördüncü bölüm ise Demografik Bilgi Formundan oluşmaktadır. Maddelerin cevaplanması için 5’li Likert ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama süreci 16 Mayıs- 31 Ekim 2021 arasında yürütülmüştür. Bu araştırma neticesinde elde edilen sonucun; teorik bilgiye, öğrencilere, iş arama sürecinde olan ve insan kaynaklarında çalışanlara bireylere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Discrimination has been seen extensively all over the world for years and has become the most important research topic in both business and academia. Although there are studies on this phenomenon today and in the past, discrimination is felt intensely. Discrimination in business life, especially in human resources recruitment processes, has become the most important problem and the most researched issue. The aim of this research is to show the audience's views on the blind hiring technique that enters into the human resources field as the new practice, what information in the CVs constitutes more discrimination and prejudice, how anonymizing these information affects the possibility of interviewing and their expectations. The study, conducted for this purpose, has been conducted to determine the perception by surveying recruiters, students and job seekers. The study uses the online (online) survey method. The survey form used consists of 4 sections and 58 questions. The second section consists of 40 items. The third part consists of 9 questions to identify individuals' perceptions of Blind Recruitment Technique, including sampling. The fourth part consists of the Demographic Information Form. The 5 Likert scale is used to answer substances. The data collection process of the research was conducted between 16 may and 31 October 2021. The result of this research is thought to contribute to theoretical knowledge, students, work research and human resources employees to individuals.
Keywords: Business; İşletme