Harputlu Abdülhamid Hamdi Efendi ve Nüzhetü’l-Ahdan Fî Haşiyeti Tuhfeti’l-İhvan’ı (İnceleme ve Metin) - Tiryaki, Şenol (My University, 2010)
Arap Dili, İmam Birgivî, Gelibolulu Mustafa b. İbrahim, Avâmil, Hâşiye ÖZET Bu çalışmamızda Harputlu Abdülhamid Hamdi Efendi (1245-1320/ 1829-1902)’nin “Nüzhetü’l-ahdân fî hâşiyeti Tuhfeti’l-ihvân” adlı eserini tanıtmaya çalıştık. Bu eser; İmam Birgivî (929-981/ 1523-1573)’nin Avâmil isimli eserine Gelibolulu Mustafa b. İbrahim (v. 1176/ 1762) tarafından telif edilmiş Tuhfetü’l-ihvân adında ki şerhin hâşiyesidir. Bu eseri, tanıtma amacını gerçekleştirmek için, tezimizi bir giriş, iki bölüm ve Arapça metin kısımlarına ayırdık. Bu çalışmamızda, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi El Yazma Eserler Kataloğu’nda 36717 numarada (vr. 1 a - 107 b) bir yazma nüshası tesbit edilen eser yeni şekliyle ilim dünyasına sunulmuştur. Arabic Language, İmam Birgivî, Abdulhamid Efendi of Harput, Mustafa b. İbrahim of Gelibolu, Avâmil, Hashiye

In this thesis, we have tried to introduce the “Nüzhetü’l-akhdân fî hâşiyeti Tuhfeti’l-ihvân” which was written by Abdulhamid Efendi of Harput (1245-1320/ 1829-1902). This work is the marginalia of the annotation named Tuhfetü’l-ihvân which was written by Mustafa b. İbrahim of Gelibolu (v. 1176/ 1762) about the Avâmil written by İmam Birgivî (929-981/ 1523-1573). To reach our aim, we have designed the thesis as an introduction, two chapters and a arabic text. In this thesis, the Nüzhetü’l-akhdân fî hâşiyeti Tuhfeti’l-ihvân which has a manuscript in the Library of the Divinity Faculty of the Ankara University (no. 36717, vr. 1 a - 107 b) was present to the scholarship world.
Keywords: Arap Dili