Hemşirelerde örgütsel erdemlilik ve örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişki - Özvatan, Merve (My University, 2019)
Hemşirelerde Örgütsel Erdemlilik ve Örgütsel Vatandaşlık Arasındaki İlişkiÖğrenci: Merve ÖZVATANDanışman: Prof. Dr. A. Nefise BAHÇECİKAnabilim Dalı: Hemşirelik Anabilim DalıAmaç: Araştırma hemşirelerde örgütsel erdemlilik ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki araştırma İstanbul ilinde 11 kamu hastanesinde çalışan 331 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Örgütsel Erdemlilik Ölçeği ve Örgütsel Vatandaşlık Düzeyi Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler, Student’s t, Mann Whitney U, One-way ANOVA, Bonferroni, Games-Howell, Kruskal Wallis testleri, Pearson ve Spearman korelasyon analizleri, Linear regresyon analizi kullanıldı.Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 30,5±6,42 yıl olup, %83,1’i kadın, %64,7’si lisans mezunu ve %36,9’u 1-4 yıl arası mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin Örgütsel Erdemlilik Ölçeği toplam ve dürüstlük ve bağışlayıcılık, güven ve nezaket, iyimserlik alt boyut puan ortalamaları sırasıyla 3.40±1.05, 3.38±1.13, 3.61±1.12, 3.23±1.18 olarak, Örgütsel Vatandaşlık Düzeyi Ölçeği toplam ve vicdanlılık, kurumu övme, bilgilendirme ve katılım, hoşgörülülük, yardım etme alt boyut puan ortalamaları sırasıyla 5.28±0.73, 6.16±0.80, 4.99±1.41, 5.35±1.17, 3.30±1.33, 5.89±0.93 olarak bulundu. Hemşirelerin Örgütsel Erdemlilik Ölçeğinden aldıkları puan toplamları ile Örgütsel Vatandaşlık Düzeyi Ölçeğinden aldıkları puan toplamları arasında pozitif yönlü, orta düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (r=0.380; p=0.001; p<0,01).Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelerin örgütsel erdemlilik algısının orta düzeyde, örgütsel vatandaşlık davranışının yüksek düzeyde olduğu bulundu. Hemşirelerde örgütsel erdemlilik arttıkça, örgütsel vatandaşlık davranışı artmaktadır.

Relationship Between Organizational Virtuousness and Organizational Citizenship in NursesStudent: Merve ÖZVATANAdvisor: Prof. Dr. A. Nefise BAHÇECİKDepartment: Nursing DepartmentAim: The study was performed to determine the relationship between organizational virtuousness and organizational citizenship behaviors in nurses.Material and Method: This descriptive and correlational study was performed with 331 nurses working in 11 public hospitals in Istanbul. Introductory information form, Organizational Virtuousness Scale and Organizational Citizenship Level Scale were used to collect data. Descriptive statistics, Student’s t, Mann Whitney U, One-Way ANOVA, Bonferroni, Games-Howell, Kruskal Wallis tests, Pearson and Spearman correlation analyzes, Linear regression analysis were used to evaluate data.Results: Nurses had mean age of 30,5±6,42 years, 83,1% were females, 64,7% had bachelar’s degree and 36,9% had a 1-4 years occupational experience. Nurses’ total score from the Organizational Virtuousness Scale and scores from the integrity and forgiveness, trust and courtesy and optimism subscales were 3.40±1.05, 3.38±1.13, 3.61±1.12 and 3.23±1.18, respectively, and their total score from the Organizational Citizenship Level Scale and scores from the conscientiousness, praising the institution, information and participation, sportmanship and altruism subscales were 5.28±0.73, 6.16±0.80, 4.99±1.41, 5.35±1.17, 3.30±1.33 and 5.89±0.93, respectively. The study demonstrated a positive, moderate, statistically significant relationship between nurses’ total scores from the Organizational Virtuousness Scale and their total scores from the Organizational Citizenship Level Scale (r=0.380; p=0.001; p<0,01).Conclusion: As a result of the research, it was determined that nurses perceptions of organizational virtuousness were moderate and organizational citizenship levels were high. Nurses’ organizational citizenship behavior increase as their organizational virtuousness increase.
Keywords: Hemşire; Hemşireler; Hemşirelik; Nurse; Nurses; Nursing; Organizational Citizenship Behavior; Organizational Virtuousness; Örgütsel Erdemlilik; Örgütsel Vatandaşlık Davranışı