Kur’ân’da sûre bütünlüğü ve simetrik anlatım yaklaşımının değerlendirilmesi - Ara, Ayşe (My University, 2019)
Kendilerine inananların yaşamını düzenleyen kuralların yer aldığı kutsal kitaplar, dini metinler olmaları nedeniyle farklı açılardan detaylı bir şekilde incelenmiştir. Dini metinlerin edebî yönden tahlil edilmesi daha geç dönemlerde ortaya çıkan bir araştırma alanı olmuştur. Dini metinlere edebî yaklaşımın bir alt başlığı olan halka kompozisyonu teorisi (ring composition) ise bu alanın oldukça güncel bir parçasını oluşturmaktadır. Halka kompozsiyonu ve benzeri simetrik anlatımların öncelikle Kitab-ı Mukaddes'te varlığı üzerine çalışmalar yapılmış, teori daha sonra diğer dini metinler ve Kur'ân-ı Kerim üzerine uygulanmıştır. Çalışmamızda öncelikle bu teorinin tefsir geleneğimizdeki kökleri araştırılmıştır. Daha sonra halka kompozisyonu yapısının tanımı, tarihçesi, farklı dini metinler ve edebî eserlerdeki örneklerine yer verilmiştir. Son olarak, Kur'ân-ı Kerim'den simetrik anlatım örnekleri verilmiş, araştırmacıların bu simetrik yapıları nasıl yorumladıkları ve teorinin eleştiri alan yönleri ortaya konulmuştur.

The scriptures that contain the rules governing the lives of their believers are examined in detail from different aspects since they are religious texts. The analysis of religious texts from a literary point of view has been a field of research that emerged at a later date. The ring composition theory, which is a subtitle of the literary approach to religious texts, constitutes a very contemporary part of this field. First, studies on the existence of ring composition and similar symmetrical compositions in the Bible were applied, and then the theory was applied on other religious texts and the Holy Qur'an.In this study, firstly the roots of this theory in our tradition of exegesis were investigated. Then, the definition, historical background and examples of the ring composition from different religious and literary texts are given. Finally, examples of symmetrical compositions from the Holy Qur'an are given and how the researchers interpret these symmetrical structures and the critical aspects of the theory are presented.
Keywords: Halka kompozisyonu; Hermeneutics; Islam; İslamiyet; Kur'ân. Ring composition; Qur’an; Simetri; Sura integrity; Sure bütünlüğü; Symmetry; Tefsir bilimi