Enerji iletim sistemlerinin canlı bakım uygulamaları, standartları ve Türkiye için incelenmesi - Kılınç, Mehmet Akif (My University, 2019)
ENERJİ İLETİM SİSTEMLERİNİN CANLI BAKIM UYGULAMALARI,STANDARTLARI VE TÜRKİYE İÇİN İNCELENMESİGünümüzde elektrik üretiminin ve tüketiminin artması elektrik kayıplarınıdaartırmaktadır. Elektrik kayıplarının azaltılması için bazı teknolojiler kullanılmaktadır.Bunlardan biride canlı bakım teknolojisidir. Bu teknolojinin kullanılmasıyla elektrikkesintisinde azalma, enerji iletim hatlarının ömrünün uzaması, teknoloji öğrenimi,ekonomik kazanç vb. kazanımlar elde edilmektedir.Enerji iletim sisteminde hedef iletim sistemindeki kayıpları önlemek ve elektrik enerjisinigüvenli ve sürekli taşımaktır. Bu nedenle canlı bakım teknolojisi geliştirilmiştir. Üretilenelektriğin enerji iletim hatları vasıtasıyla kesintisiz aktarılabilmesini sağlamak için canlıbakım teknolojisinden yararlanılmaktadır. TEİAŞ bu teknolojiyi IEC (İnternationalElectrotechnical Commission) 61472-2013 standardını kullanarak gerçekleştirmektedir.IEC 61472-2013 standardı 154-380 kV enerji iletim hatlarında enerji kesintisi olmadanbakım ve onarım yapılmasını sağlamaktadır.Bu tez çalışmasında, canlı hat bakım teknolojisi incelenmiştir. Canlı bakım teknolojisindereferans alınan IEC 61472-2013 standardı açıklanmıştır. IEC 61472-2013 standardınagöre TEİAŞ’ın 380 kV’luk enerji iletim hattı direklerinde canlı çalışma mesafesihesaplamaları yapılmış ve canlı bakım-onarım çalışmaları yapılabileceği belirtilmiştir.IEC 61472-2013 standardına göre ülkemiz için hesaplamalar yapılarak, ilgili direklerüzerinde canlı bakım ve onarım işlemi gerçekleştirilebilir.

LIVE-LINE MAINTENANCE APPLICATIONS AND STANDARDS FORELECTRICAL POWER TRANSMISSION SYSTEMS, AND AN ANALYSISTHEREOF FOR TURKEYIncrease in power generation and consumption increases power loss. There are sometechnologies developed to reduce power loss. Live line maintenance technology is one ofthem. This technology reduces power outage, and prolongs the service life of powertransmission lines, and helps in technology learning, and provides economic benefits.The aim of an electrical energy transmission system is to reduce power loss, and transmitelectrical power safely and uninterruptedly. Live maintenance technology is developed toserve this aim. Live-line working technology provides uninterrupted transmission ofgenerated electrical power over power transmission lines. TEIAS uses this technology incompliance with IEC 61472-2013, the standard published by InternationalElectrotechnical Commission. The IEC 61472-2013 describes a method for live-lineworking on power transmission lines at voltages between 154 kV and 380 kV withoutcausing power outage.In this thesis study, live-line working technology is analyzed. The IEC 61472-2013standard addressing live-line working technology is explained. The minimum approachdistance for TEIAS’s 380-kV aerial power lines are calculated in accordance with the IEC61472-2013, and it is reported that live-line working can be performed on these lines. Themethod of calculation described in IEC 61472-2013 for live-line working can be used inour country to carry out live line maintenance and repair works.
Keywords: Canlı Bakım Teknolojisi; Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; IEC 61472-2013; Minimum ApproachDistance; Minimum YaklaşmaMesafesi; TEIAS; TEİAŞ Live-Line Working Technology