12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası yapılan iletişim çalışmalarında kimlik oluşturma çabaları - Güneş, Fırat (My University, 2020)
12 Eylül 1980 Darbesi Türkiye Cumhuriyeti adına siyasal, ekonomik ve sosyaldeğişimini beraberinde getirmiştir. Bu değişim rüzgarı düşünsel hayata da etki etmiştir.Özellikle Atatürkçü düşünce sistemi ve içeriği üzerinde ciddi revizyon yaşanmıştır.Küresel ekonomik sisteme bağlanmak adına neoliberal politikaların uygulanması, Türkİslam Sentezi’nin hayata geçirilişi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin müfredatazorunlu olarak koyulması ve ders kitaplarının baştan yazılması gibi birçok faaliyet hayatageçirilmiştir. Kısacası sosyal, siyasal ve ekonomik zeminde yeni bir kimlik yaratmaçabasına girişmiştir. Türkiye’de değişim ve dönüşüm yaşanmaya devam ederken, Türkiyeİletişim Bilimleri tarihi adına bir ilk gerçekleştirilmiştir. 1980 yılında Türkiye’de ilk defabir akademik kurum iletişim sözcüğünü kullanarak, Prof. Dr. İnal Cem Aşkun’un kurucudekanlığında, Anadolu Üniversitesi çatısı altında İletişim Bilimleri Fakültesi adıylakurulmuştur. Bu fakülte ilerleyen dönemde ise günümüzde uzaktan eğitimin öncülüğünüyapan Açıköğretim Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Bu çalışmanın amacı ise Atatürkçükişilik yapısını ilk defa sistematik hale getiren Prof. Dr. İnal Cem Aşkun’undanışmanlığında hazırlanan altı retim’e Atatürkçü kişilik vedüşünce ekseninde sunulan model önerilerinin incelenip, kimlik oluşturma çabalarınıortaya koymaktır. Burada önemli olan nokta Aşkun’un sistemleştirdiği Atatürkçü kişilikyapısını, dönemin siyasal konjonktürünün aksine altı ilke esasına dayalı bir yapıda hazırlamasıdır. Çalışma kapsamında ele alınan tezler, iletişim eğitimi, eğitim iletişimi, kültürel iletişim kapsamında, medya araçları ve sanat dalları ile iletişim bilimleri arasındabir sentez oluşturmuştur.Çalışmanın temellendirilmesi için ilk önce kimliğin kavramsal ve teorik boyutları incelenmiş, modern ve postmodern kimlik biçimleri tanımlanarak medya ve sanat dallarıyla kimlik oluşum süreçleri tartışılmıştır. 12 Eylül sonrasının doğruanlaşılması için öncesi ve sonrasında siyasal, ekonomik ve sosyal alanda meydana gelen olgulara yer verilmiştir. Çalışmanın sınırlılıkları kapsamında ele alınan iletişim bilimleri tecrübesi açıklanmış ve çalışmanın irdelenmesi adına içerik analizi yöntemikullanılmıştır.

The military coup that happened on 12 September 1980, had brought political,economic, and social changes for the republic of Turkey. This wind of change alsoaffected intellectual life. There has been a serious revision, especially on the Kemalistthought system and its content. With this coup, many activities and bills have beenimplemented in order to be connected with the global economic system. Some of thoseare; the implementation of neoliberal policies, the realization of the Turkish-IslamicSynthesis, the mandatory introduction of Religious Culture and Moral courses in thecurriculum, and rewriting of textbooks. While continuing to experience fundamentalchange and transformation in Turkey, there had been an important event carried out forthe first time in the Communication Sciences history of Turkey. In 1980, an academicinstitution used the word of communication for the first time by establishing a Faculty ofCommunication Sciences, Prof. İnal Cem Aşkun was the founding dean, at AnadoluUniversity. During the following period, this faculty had been transformed into theFaculty of Open Education, which is the pioneer of the distance education concept today.This study aims to reveal the efforts of creating the identity by examining the modelproposals presented to Open Education in the axis of Ataturk's personality and thoughtsof the six doctoral dissertations prepared under the consultancy of Prof. Inal Cem Aşkun,who made the systematic structure of the Kemalist personality for the first time. In order to justify the study, the conceptual and theoretical dimensions of identitywere first examined. And then, modern and postmodern forms of identity were defined;also, identity formation processes using media and art were discussed. For the correctunderstanding of the post-September 12, the cases that occurred in the political,economic, and social fields were included. The communication sciences experiencediscussed within the scope of the study's limitations was explained, and the contentanalysis method was used to examine the study.
Keywords: 12 Eylül; Atatürkçü Kişilik; Communication; Communication Sciences; Darbe; Halkla ilişkiler; İletişim; İletişimBilimleri Identity; Kemalist Personality; Kimlik; Military Coup; Public relations