Meme kanserli hastalarda kemoterapi sürecinin postural denge üzerine etkisinin incelenmesi - Bahçacı, Umut (My University, 2016)
Meme Kanserli Hastalarda Kemoterapi Sürecinin Postural Denge Üzerine Etkisinin İncelenmesi. Umut Bahçacı, İlkşan Demirbüken. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Meme kanseri, kadınlar içinde en fazla görülen ve kanser tipleri arasında ölüme en çok sebep olan kanser türüdür. Meme kanserinde kemoterapi, sıklıkla kullanılan sitotoksik ve endokrin bir tedavidir. Kemoterapinin fiziksel, fizyolojik ve psikolojik birçok yan etkisi bulunmaktadır ve bu durum hastaların yaşam kalitesini, fiziksel performansını ve psikolojik durumunu önemli ölçüde etkilemektedir. Çalışmamızda amacımız; meme kanserli hastalarda, kemoterapi sürecinde postüral dengenin etkilenip etkilenmeyeceğini belirlemekti. Çalışmamıza Eylül 2015 – Nisan 2016 tarihleri arasında, medikal onkoloji bölümüne başvuran, yaşları 31 ile 63 arasında değişen, 32 kadın olgu alındı. Olgularımıza, DEÖ(düşme etkinlik ölçeği), gözler açık ve gözler kapalı durumda çift ayak, tek ayak ve tandem duruş testleri, romberg testi, kalk-otur testi ve kalk-yürü testi uygulandı. Hastalarımızda düşme korkusunun kürler arasında azaldığı; çift ayak duruş testinde postural salınımların gözler açık ve kapalı durumlarda değişmediği; tek ayak ve tandem duruşlarında gözler açık ve gözler kapalı durumda postural salınımlarının arttığı; romberg testinde postural salınımın ölçümler arasında değişmediği; kalk-yürü ve kalk-otur testlerinde hastaların postural salınımlarının ölçümler arasında arttığı, kalk-yürü ve kalk-otur testini tamamlama zamanlarının ölçümler arasında arttığı saptandı. Sonuç olarak; meme kanseri hastalarının kemoterapi kürleri arasında postural salınımlarının birçok parametrede arttığı, yani dengenin bozulduğu gözlendi. Meme kanseri, Kemoterapi, Postural Kontrol 2.

Effects Of Chemotherapy Process To Postural Balance On Patients With Breast Cancer. Umut Bahçacı, İlkşan Demirbüken. Department of Physiotherapy and Rehabilitation Breast cancer is the most common cancer type that causes death more than the other cancer types in women. Chemotherapy is commonly used as a cytotoxic and endocrine therapy in breast cencer. Chemotherapy has many physical, physiological and psychological side effects and it considerably affects quality of life, physical performance and psychological status of the breast cancer survivors. We aimed to determine whether the postural balance will be affected during the chemotherapy process on breast cancer patients. 32 female patiens who consulted to medical oncology department, aged between 31 and 63, admitted to our study between September 2015 and April 2016. Fall efficiacy scale (FES), double leg, single leg and tandem stance tests with eye-opened and eye-closed, romberg test, sit to stand test, and time up go test were performed to our patients. We determined fear of falling is reduced among our patient between cures; no change of postural sway in double leg stance test with eye-opened and eye-closed; increased postural sway in single leg and tandem stance test with eye-opened and eye-closed; no change of postural sway in romberg test; increased postural sway in sit to stand and time up go tests; increased time of finishing the sit to stand and time up go tests. As a result; we observed the increasing of postural sway in many parameters and failing postural balance between the cures of chemotherapy on patients with breast cancer. Breast Cancer, Chemotherapy, Postural Control
Keywords: Hastalıklar; Kanser; Kemoterapi; Yaşam kalitesi