Almanya'nın ulaşımda sıfır karbon emisyonu düzenlemesine karşı tutumu ve ab'nin supranasyonel yapısıına etkisi - Şimşek, Tolgahan (My University, 2024)
İklim değişikliği küresel olarak günümüzün en büyük problemlerinden biridir. İklimdeki bu değişim supranasyonel bir tehdit olması nedeniyle supranasyonel bir yaklaşımla birlikte ülkeler arası iş birliğini gerekli kılmaktadır. Avrupa Birliği iklim değişiminde insan etkisini minimum seviyeye indirmek için birtakım düzenlemeler ve çalışmalar yapmaktadır. Karbon emisyonunu azaltmak bunlardan biridir. Karbon emisyonunu azaltmanın en etkili yollarından biri içten yanmalı motorların kullanımına son vermek ve ulaşımı tamamen elektrikli araçlara entegre etmektir. AB’nin gündeminde olan %100 elektrikli araçlara geçiş çalışması ve hedefi, başta AB’nin lokomotifi konumunda olan Almanya olmak üzere otomotiv üretiminde yer alan üye ülkelerin ekonomileri üzerinde önemli etkilere yol açacaktır. Bu çalışmada, karbon nötr olmayan araçların satışının 2035’ten itibaren yasaklanmasına yönelik 19 Nisan 2023 tarihli AB Tüzüğü’nden (2023/ 851) etkilenen ülkeler tespit edilecek, özellikle önemli ölçüde çekinceleri olan Almanya’nın tutumu değerlendirilecektir. AP’nin genel kurulda kararı oylaması sırasında Alman milletvekillerinin tutumları ile Konsey’de AB’nin en güçlü ekonomisinin yaklaşımı detaylı şekilde incelenecek ve Almanya’nın AB genel politikalarına ne derece uygun davrandığı analiz edilecektir. Almanya Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi ve ihracatçısı bir ülke olarak otomotiv sanayisinin kârının korunması ve rekabet edebilir bir konumda olması birinci önceliğidir. Buna bağlı olarak özellikle yüksek performanslı spor araçların karbon nötr hale getirilmesi Alman otomotiv sanayisini olumsuz etkileyecek ve sonuç olarak Almanya’nın ekonomisini önemli ölçüde etkileyen bir durum ortaya çıkacaktır. 2035 yılına kadar karbon emisyonunun %100 azaltılması çalışması Avrupa Parlamentosu’na (AP) gelmiş ve 340 lehte, 279 aleyhte ve 21 çekimser oyla, AP üyeleri, AB'nin artan iklim hedefi doğrultusunda yeni otomobiller ve minibüsler için revize edilmiş Karbondioksit (CO2) emisyon standartları hakkında Konsey ile varılan anlaşmayı onaylamışlardır. Karbon nötr olmayan araçların satışının yasaklanmasına yönelik AP’de onaylanan düzenleme başta Almanya olmak üzere İtalya’nın da bulunduğu bir grup ülke tarafından olumsuz bir tutumla karşılanmıştır. Almanya ile birlikte İtalya ve Polonya’nın da itirazı neticesinde gerekli çoğunluğun sağlanamaması gerekçesiyle Bakanlar Konseyi yasama süreci ertelenmiştir. Almanya’nın teklifi üzerine düzenlemede esnemeye gidilmiştir. Tüzük, 28 Mart 2023 tarihinde Konsey tarafından onaylanmış ve 19 Nisan 2023 tarihinde regülasyon olarak yasalaşmıştır. Vaka incelemesi üzerinden AB’nin temel politika alanlarından biri olan çevre politikası ekseninde ulusal çıkarın uyuşmazlığının AB’nin supranasyonel yapısının işlevini nasıl etkilediğine ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır. Almanya’nın itirazı sonucu tasarının güncellenerek yasalaşması ve bu süreçte ulusal tercihlerin belirleyici unsur olması AB’nin supranasyonel niteliğini zedelemiştir.

Climate change is one of the biggest problems of our time globally. Since this change in climate is a supranational threat, it requires cooperation between countries with a supranational approach. The EuropeanUnion (EU) is making some regulations and studies to minimize the human impact on climate change. Reducing carbon emissions is one of them. One of the most effective ways to reduce carbon emissions is to end the use of internal combustion engines and integrate transportation into fully electric vehicles. The work and target of transition to 100% electric vehicles, which is on the agenda of the EU, will have significant effects on the economies of the member countries involved in automotive production especially Germany, which is the locomotive of the EU. In this study, countries affected by the EU Regulation (2023/ 851) of19 April 2023 to ban the sale of non-carbon-neutralvehicles from 2035 will be identified, and the attitude of Germany, which has significant reservations, will be evaluated. During the voting of the European Parliament's (EP) resolution in the general assembly, the attitudes of the German deputies and the approach of the EU's strongest economy in the Council will be examined in detailand it will be analyzed to what extent Germany behaves in accordance with the EU general policies. As Europe's largest automobile manufacturer and exporter, Germany’s first priority of the automotive industry to protect its profits and be in a competitive position. Accordingly, carbonneutralization of high-performance sports vehicles will adversely affect the German automotive industry, and as a result, a situation will arise that will significantly affect Germany's economy. The study to reduce carbon emissions by 100% by 2035 came to the EP and revised CO2 emission standards for new cars and minibuses were approved, with 340 votes in favour, 279 againstand 21 abstentions, in line with the EU's increased climate target. The regulation approved by the EP regarding the prohibition of the sale of non-carbon-neutral vehicles was met with reservations by a group of countries, especially Germany and Italy, which a reactive in automotive production. The German transport minister, Volker Missing, criticized for this arrangement and the minister declared that he did not support this arrangement. As a result of the objections of Germany, Ital yand Poland, the legislative process of the Council of Ministers was postponed on the grounds that there quired majority could not be achieved. At the proposal of Germany, the regulation was flexedandhigh-performance vehicles classified as süper sports were excluded from the regulation, provided that they are used with a type of fuel called synthetic fuel, which is known to cause much less carbon emissions than fossil fuels. The regulation was approved by the Council on March 28, 2023 and enacted as a regulation on April 19, 2023. According to the regulation, it has been stated that the regulation will cover passenger car sand light commercial vehicles. The fact that two big countries, such as Germany and Italy, which are the founders of the EU, prioritize international competition in the automotive sector and put the targets in line with climate and environmental policies into the back ground creates a contradiction in terms of the complete implementation of the EU's basic policies. Through the case study, an evaluation will be made on how the conflict of national interest in the axis of environmental policy, which is one of the main policy areas of the EU, affects the function of the suprenasional structure of the EU.
Keywords: Almanya; Automotive industry; Climate change; Çevresel yönleri; Environmental aspects; Germany; Hükümetlerarası; Intergovernmental; İklim Değişikliği Supranational; Kent ulaşımı; Otomotiv endüstrisi; Supranasyonel; Transportation; Ulaştırma; Urban transportation