Kuzey Kıbrıs Güzelyurt, Girne ve Mağusa körfezlerinde ağır metal kirliliğinin incelenmesi - Erçal, Erol (My University, 2007)
KUZEY KIBRIS GÜZELYURT, GİRNE VE MAĞUSA KÖRFEZLERİNDE AĞIR METAL KİRLİLİĞİNİN İZLENMESİ Bu çalışma; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasularında ve açık denizlerinde ağır metal kirliliğinin izlenmesi ve ekonomik deniz ürünlerinin korunması amacı ile yapılmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin balıkçılık ve turizm açısından önemli bir konumda bulunması nedeniyle, su kirliliğinin izlenmesi ve kontrol altında tutulması gerekmektedir. Bu çalışma ile elde edilen veriler, bölgenin korunması açısından yapılacak çalışmalar için ilk adım olarak kabul edilebilir. “Kuzey Kıbrıs Güzelyurt, Girne ve Mağusa Körfezlerinde Ağır Metal Kirliliğinin İzlenmesi” adlı bu çalışmanın örnekleri; Güzelyurt Körfezi, Girne Bölgesi, Taşlıca Bölgesi ve Mağusa Körfezlerinden; 2002 yılının Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ve 2005 yılının Eylül ayından, 2006 yılının Nisan ayına kadar toplam 11 ayda, 38 istasyondan, 60 örnek alınarak tamamlanmıştır. Yüzey deniz suyundan periyodik olarak alınan örnekler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Marmara Üniversitesi’ne Prof. Dr. Işık Oray tarafından ulaştırılmıştır. Burada kısa zaman içerisinde örnekler nitrat asidi ile asitlendirilip karanlık bir ortamda ekstraksiyon işlemi için hazır halde bekletilmiştir. Ekstraksiyondan sonra organik faz uçurulmuş ve beherde kalan kalıntı 1 molar HCl ile çözülüp atomik absorbsiyon cihazının (ZEEnit 700) alev kısmında konsantrasyon miktarları okutulmuştur. Konsantrasyonlarına bakılan metaller demir, mangan, kadmiyum, nikel, bakır, krom, çinko, kobalt ve kurşundur. Yapılan araştırma sonunda demir konsantrasyonunun Güzelyurt Körfezi ve Mağusa Körfezinde, mangan konsantrasyonunun 3. ve 9. aylarda değişik bölgelerde, bakır konsantrasyonunun Güzelyurt körfezinde, çinko konsantrasyonunun Girne Bölgesi, Mağusa Körfezi ve Güzelyurt Körfezlerinde kış aylarında, kadmiyum konsantrasyonunun ise Güzelyurt Körfezinde en yüksek değere ulaştığı görülmektedir. Nikel konsantrasyonu Taşlıca Bölgesinde ortalama olarak diğer bölgelerden daha yüksektir. Krom ve kurşun konsantrasyonu tüm bölgelerde inişli çıkışlı bir grafik izlemiştir. Kobalt konsantrasyonu ise diğer bölgelere göre Güzelyurt Körfezinde daha fazladır.

THE OBSERVING OF THE HEAVY METAL POLLUTION IN THE GULFS OF THE NORTHERN CYPRUS GUZELYURT, GIRNE AND MAGUSA The purpose of this study is to observe the heavy metal pollution and to protect the economical marine livings in the territorial and open seas of the Turkish Republic of the Northern Cyprus (TRNC). Turkish Repuclic of the Northern Cyprus (TRNC) is very important statue for fishery and turizm sector, so that the water pollution have to be observed and taken under control. The data that obtained from this study can be accepted as the first step for the protection of the area. In this study, which is named as: “The Observing of The Heavy Metal Pollution In Gulfs of The Northern Cyprus Guzelyurt, Gırne and Magusa”, 60 samples were used. Samples were collected from the Gulf of Güzelyurt, Girne Area, Taşlıca Area and the Gulf of Mağusa on June, July, August and Septemper 2002 and for two months from on September 2005 to April 2006 at 38 station. The samples which were collected periodly from surface sea were reached to Marmara University by Prof. Dr. Işık Oray from Turkish Repuclic of the Northern Cyprus. The samples were reacted with nitric acid and keep in a dark room for extraction processing for a while at first. After the extraction process with the organic phase was evaporated and the remaining part was solved with one mol of HCl. The concentrations of the samples were measured by Atomic Absorbsion Spectroscopy (ZEEnit 700) under the flame mode and following metals were measured; Fe, Mn, Cd, Ni, Cu, Cr, Zn, Co and Pb. At the end of the research, we determined that the Fe concentration reached the highest value at the Gulf of Güzelyurt and Gulf of Mağusa, the Mn concentration reached the highest value at different areas in the third and the ninth months, the highest value the concentration of Zn was observed in the Girne area, the Gulf of Mağusa and the Gulf of Güzelyurt. The Ni concentration in Taşlıca Area was higher than the others areas. Cr and Pb were determined from all areas at low and high concentration. Co concentration in the Gulf of Güzelyurt was higher than the other areas.
Keywords: Çevre Bilimleri; Kirlilik_Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)