Kadın öykü yazarlarında aile (1980-1990) - Çelik, Semra Nur (My University, 2014)
Kadın öykü yazarlarında aile temasının incelendiği bu çalışmada, 1980-1990 döneminde yayınlanan öykü kitapları ele alınmıştır. Aile, bireylerin içinde yaşadıkları kendine özgü kuralları olan bir kurumdur. Birey dahil olduğu ailenin tüm özelliklerini üzerinde taşımaktadır. Kadın yazarlar aileyle ilgili meseleleri kadın merkezli ele almışlardır. Burada etkili olan görüş kadın bakış açısıdır. Aileyi ilgilendiren meseleler ve bireyler arasındaki ilişki ele alınırken bu bakış açısı kendini göstermiştir. Endüstrileşme ve modernleşme ile birlikte ailenin yapısında değişiklikler olmuştur. Aile yapı itibariyle değişen ve dönüşen bir özellik göstermektedir. Buna rağmen ailenin temel yapısı ve geleneksel kuralları kendini korumuştur. Aile içerisindeki erkek otoritesinin ve kadının ikincil konumunun değişmediği görülmüştür. İncelenen öykülerde varılan sonuç aile içerisinde ataerkil yapının kendini koruduğudur. Ailenin kurulmasının ilk adımı olan evlilik konusunda da geleneksel yapının çoğunlukla devam ettirildiği ve bunun yanlış evliliklere sebebiyet verdiği ortaya çıkmıştır. Aileyi etkileyen birçok mesele incelenirken bu meselelerden en fazla kadınların ve çocukların etkilendikleri görülmüştür. Aile içerisinde yaşanan fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet kadınlara ve çocuklara uygulanmaktadır. Şiddetin yanı sıra ailenin bir arada olmaması, göç, ölüm, terk etme gibi durumlarda Toplumdaki değerler bu tür parçalanmış ailelerin varlık göstermesinde zorluklar yaşanmasına sebep olmuştur. Ailenin toplum içerisinde bireylerin hayatlarını devam ettirdikleri koruyucu bir yapı olma özelliğini her zaman yansıtmadığı incelenen öykülerde göze çarpmaktadır. Bireyin nasıl bir aile içerisinde dünyaya geldiği onların kaderidir. Bu kader kişinin hayatını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak kişilerin çabasına bağlı olarak bu durum değişiklik gösterebilir. kadın, öykü.

In this study, in which family theme is inspected among the female story authors, story books that were published between 1980-1990 periods, were discussed. Family is a foundation, which has unique rules and in which individuals live. An individual has all the properties of the family that he/ she is included. Women authors approached women centrically to the issues relating to family. This perspective has shown itself while the issues concerning the family and relationship between individuals are discussed. There has been changed in the family structure together with industrialization and modernization. Nevertheless, traditional rules and basic foundation of the family has protected itself. It has been seen that the male authority and secondary position of the woman is unchanged. Conclusion that is achieved upon inspecting the stories is that the patriarchal structure within the family has preserved itself. It has been revealed that traditional structure is generally maintained relating to marriage issue which is the first step of founding a family and this causes incorrect marriages as well. While many issues affecting the family were being inspected, it is seen that the women and children are utmost affected by these issues. Physical, psychological and sexual violence that are experienced in the family are perpetrated against women and children. Besides violence, social values in conditions such as immigration, death, abandonment and family is not together also caused difficulties to such families to exist. It draws attention to the stories that were inspected in which family has not always reflected the property of a safety structure in which individuals sustain their lives. It is the destiny of individuals that in what kind of family they have come into the world. This destiny may affect the life of a person positively or negatively. However this condition may differ according to their efforts. Key Words: Family, woman, story
Keywords: Endüstrileşme_Modernleşme_Aile; Kadın; Öykü; Türk Edebiyatı