Türkiye'deki mevduat bankalarının kurumsal yönetim uygulamaları üzerine bir araştırma ve öneriler - Kır, K. Ceyhun (My University, 2009)
Şirketler bir ekonominin yapı taşlarıdır. Ekonominin güçlü ve istikrarlı olması, bu yapı taşlarının güçlü ve istikrarlı olmasına bağlıdır. Kurumsal yönetim, özelde şirketlerin genelde de tüm örgütsel yapıların, varlıklarını sağlıklı bir şekilde uzun süre sürdürmelerini sağlayan yönetsel uygulamalar bütünüdür. Bir taraftan, şirket ortakların, çalışanların, müşterilerin, tedarikçilerin, kredi sağlayanların ve genel olarak toplumun görev, yetki ve sorumluluklarını belirler ve hakların güvence altına alınmasını sağlar. Diğer taraftan da, şirketi değişimlere uyum sağlayan esnek bir yapıya kavuşturur ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlayacak etkili gözetim ve denetim mekanizmaları kurar. Bu tez çalışmasında, özellikle büyük krizler sonrası önemi daha fazla anlaşılan kurumsal yönetim konusu ele alınmıştır. Çalışmanın teorik bölümünde önce konu ile tanımlara, ilkelere, modellere ve neden önemli olduğuna yer verilmiştir. Daha sonra Dünya’daki ve Türkiye’deki belli başlı gelişmeler önemli yönleri ile anlatılmıştır. Teorik kısımda ele alınan diğer bir konu ise Türkiye şartlarında şirketlere fayda sağlayacağı düşünülen önemli kurumsal yönetim uygulamalarıdır. Seçilen bu önemli uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Çalışmanın sonunda, Türkiye’de yerleşik mevduat bankaları üzerinde yapılan bir araştırma yer almaktadır. 26 adet banka üzerinde yapılan araştırmada, bankaların kurumsal yönetim uygulamalarını hangi faktörlerin etkilediği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni olan “kurumsal yönetim puanının”, “statü”, “ölçek”, “halka açıklık” ve “yabancı ortak” gibi dört bağımsız değişken tarafından belirlenip belirlenmediği ortaya konulmuştur. Kurumsal Yönetim, Mevduat Bankaları,

Companies are the building stones of an economy. The strength and stability of an economy depends on the strength and stability of this building stones. Corporate governance is governmental practices which provide the companies to continue their life for a long time with health. On one hand, corporate governance determines the mission, the authority and the accountability of the shareholders and stakeholders. It also guarantees the interests of these groups. On the other hand, it provides a flexible structure to a company so that comply with all kind of changing. It also sets up the systems of the supervision and auditing which enable the company to use its sources effectively. In this study, corporate governance which is understood to be very important issue after big crisis is examined in detail. It has two parts. In the theoric part, firstly, the definitions, the principles and the models of corporate governance are explained. Then the important developments in the world and in Turkey are told. Finally some of very important good corporate governance practices are given. In the second part, there is a survey which has concluded on the deposit banks in Turkey. It contains 26 banks. It is tried to find out the relationships between the dependent variable – the corporate governance score – and the independent variables – the statue, the scale, the free float, and the foreign partner-. KEY WORDS: Corporate Governance, Deposit Banks,
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kurumsal Yönetim