Markanın hükümsüzlüğü - Şanal, Osman (My University, 2003)
ŞANAL, Osman; Markanın Hükümsüzlüğü, Danışman: Prof. Dr. M. Kemal OMAĞ), 170 s. İnceleme konumuz Markanın Hükümsüzlüğü olmakla beraber çalışma alanımızı genel olarak 556 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname oluşturmaktadır. Çalışma alanımızı oluşturan bu Kararname Avrupa Birliğinin 89/ 104 sayılı yönergesi esas alınmak suretiyle çıkarılmıştır. Bu yönerge ile birlik ülkelerinin sınai mülkiyete ilişkin mevzuatlarında benzeşme amacı güdülmüştür. Bizim ülkemiz açısından ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik talebi ve özellikle de AB ile Gümrük Birliği'ne gidilmesi nedeniyle böyle bir yeni Kanun'a büyük ihtiyaç duyulmaktaydı. Konumuzun incelenmesine öncelikle genel bir açıklama yaparak ve konumuzun kapsamının neler olabileceği belirtilmek suretiyle başlangıç yapılmıştır. Markanın özellikle günümüz dünyasının giderek küçük bir köy haline geldiği, internetin insan hayatının ayrılmaz bir parçası olduğu ve bunun doğal bir sonucu olarak da ticaretin gerek milli ve gerekse milletlerarası alanda hızla gelişmesi neticesinde markanın korunmasının önemi çok büyük şekilde artmış ve artmaya da devam etmektedir. İşte bu kadar öneme haiz markanın ne tür fonksiyonlarının bulunduğu (ayırt etme, menşe, garanti, himaye ve reklam fonksiyonları) konusunda gerekli açıklamalar yapılmıştır. Birinci Bölümde; Markanın 556 Sayılı KHK yürürlüğe girene kadar geçirdiği gelişmelere kısaca değinilmiş, markanın tanımı yapılarak; markanın çeşitli ayırımlara göre (1. Markalar Kanunu'na göre, 2. Kullanım alanına göre, 3. Tescil edilmiş, maruf ve tanınmış marka olmasına göre) çeşitleri belirtilmiş ve marka üzerindeki hakkın hukuki niteliği konusu ele alınmıştır. İkinci Bölümde; Markanın tescili, bunun için gereken şartlar, markanın içermesi gerekli işaretler ile markanın tescilinde mutlak ve nisbi red sebepleri, markanın tescili ile kimlerin bu korumadan yararlanacakları, tescil nedeniyle hakları zedelenecek kişilerin takip edecekleri yol (mesela, itiraz) gösterilmiş, marka tescilinin hukuki sonuçları ele alınarak; markalarda korunma süresi, koruma kapsamı ve koruma sistemleri konularında konumuzla ilgileri nedeniyle gerekli açıklamalar yapılmıştır. Üçüncü Bölümde ise; çalışmamızın esasını teşkil eden markanın hükümsüzlüğünü inceledik. Burada tescil edilen bir markanın hangi şartlarda hükümsüz olacağı, bu şartları detayları incelemesini yaptık. Son olarak da hükümsüzlük hallerinden birinin varlığı nedeniyle hakkında hükümsüzlük davası açılacak olan marka ile ilgili bu davanın kim tarafından, kime veya kimlere karşı, hangi süre içinde ve hangi mahkemede dava açılması gerekeceği konuları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Tez konumuz olan Markanın Hükümsüzlüğü ile ilgili olarak yapmış olduğumuz açıklamalarımıza Yargıtay'ın güncel içtihatlarından kısa kısa alıntılar da yaparak; inceleme konumuzun anlaşılmasında kolaylık olmasını ve ayrıca konumuzun içerik olarak daha zengin olmasını amaçladık. Şanal, Osman; Voidness of the Brand Mark, Thesis of Master, (Adviser: Prof.Dr.M. Kemal OMAĞ), 170 p. The 556 numbered KHK is constituted our basis sphere even though our main research theme is Voidness of the Brand Mark . This KHK had been prepared according to European Union (EU) Directive 89/ 100. EU purposed the harmonisation of their member states intellectual property rights law via this directive. In respect of Turkey's membershipness application to the EU and the custom union between Turkey and EU, we need such a new rule. At first we began our research with an general explanation of what our subject would be able to include. In present, world is getting smaller and smaller. It is just like a global village. In a world that internet is an integral part of the people and at the result of this developing of commercial relations so rapidly in which national and international area, the importance of the brand mark safety has been increasing. Therefore brand mark is a most important identification, guarantee, source, ad and ownership tool of a good. That's why we should secure its safety. All of these features were explained in this thesis. In the first part of the thesis, the developing process of the brand mark of which before the 556 numbered KHK had been shortly explained and the sorts of brand mark's definitions described acording to different forms. However, emphasized the legal status of right on brand mark. In the second part of the thesis, registry of a brand mark and the requirements of it, the other mark conditions which is needed for a brand, the reasons of comparative and unconditional rejection and the other relative legal rights on brand mark were explained. In the third part of the thesis, the main theme of this thesis Voidness of the brand mark was examined. In this part, cretria of the voidness and its details were discussed. At the same time, all these studies were supported by Court of Appeal's case-law.
Keywords: Hukuk