Kalp damar tıkanıklığı olan kadın hastalarda planlanmış düzenli yürüyüşün vücut kompozisyonu ve kan lipitleri üzerine etkisi - Biçer, Yonca Süreyya (My University, 2005)
KALP TEK DAMAR TIKANIKLIĞI OLAN KADIN HASTALARDA PLANLANMIŞ DÜZENLİ YÜRÜYÜŞÜN VÜCUT KOMPOZİSYONU VE KAN LİPİDLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Adı Soyadı: Yonca Süreyya BİÇER Danışmanın Adı: Prof.Dr.İsmail PEKER Doktora Beden Eğitimi ve Spor

Kantitatif anjiyografi sonucu tespit edilen kalp tek damar tıkanıklığı olan kadın hastaların ilaç kullanımlarına ilave olarak haftada 3 gün, 12 haftalık yürüyüş egzersiz programının, kan lipidlerine ve vücut kompozisyonuna etkisinin araştırılmasıdır. 40-60 yaş arası (kontrol grubun yaş ortalamaları 47.48±5.83, deney grubun yaş ortalamaları 47,07±5.85) bayanlar kontrol grubu (sadece ilaç kullanan grup) ve deney grubu (ilaçla beraber egzersiz yapan grup) olarak ayrılarak; çalışmamıza aynı damar hastalığına sahip olan, aynı risk faktörünü taşıyan ve aynı grup ilaçları (Asetil Salisitik Asit preparatları, aspirin, Statin grubu, gerek görülen vakalara Blokerler) kullanan ve daha önce herhangi bir miyokard infarktüsü veya kardiak operasyon geçirmemiş hastalar dahil edildi. 1 mil Rockport yürüme testi egzersiz programına dahil edilen deneklerin MaxVO2'lerinin kestirilmesinde uygulanmak üzere seçildi. Egzersiz ncesi ve sonrasında kan lipidleri ve vücut kompozisyon ölçümleri yapıldı. Verilerin düzenlenmesi ve analiz aşamasında grupların ön-test ve son-test arasındaki gelişimlerin karşılaştırılması için Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi, gelişimin egzersizden kaynaklandığını ortaya çıkarmak için ise grupların gelişim farkları alınarak gruplara Mann-Whitney U testi uygulandı ve parametreler arasında p<0,05 ve p<0,01 düzeyinde ilişkiler arandı. Oniki haftalık egzersiz sonunda iki grupta da 0.01 ve 0.05 düzeylerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ancak deney grubunun kan lipidleri ve vücut kompozisyon değerleri kontrol grubuna göre pozitif yönde daha fazla seviyede düşmüş ve bazı parametrelerde yükselmiştir, bu düşüş ve yükselmeler 0.01 ve 0.05 düzeyinde anlamlı sonuçlar vermiştir. Kalp tek damar tıkanıklığı olan kadın hastalarda 12 haftalık planlanmış düzenli yürüyüşün, egzersiz yapan kadınlar üzerinde, sedanter yaşam süren kadınlara göre daha olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Koroner arter hastalıkları, egzersiz, kan lipidleri, vücut kompozisyonu. THE EFFECTS ON BLOOD LIPIDS AND BODY COMPOSITION OF ORGANIZED WALKING IN THE WOMEN PATIENTS WHO HAVE CARDIO SINGLE VASCULAR CONGESTION SUMMARY The purpose of this study was to investigate the effects of a walking exercise program for 3 days a week and 12 weeks on blood lipids and body composition of patient women who have cardio single vascular congestion in addition to using drug of hers. Patients between aged 40-60 (aged mean 47,48±5.83, of control group, aged mean 47,07±5.85 of exercise group) who have same vascular illness, have same risk factors, have no cardiac surgery and a myocardiel infarction and using same drugs (acetil salicetik acid preparate, aspirine and blockers) participiated to the study. 1 mill Rockport walking test used to MaxVO2 For subjects. Pre-test and Post-test meauserements were made to determine the blood lipids and body composition. Wilcoxon paired two sample test was applied the compare top re-test and post-test differences between the developments of groups and Mann-Whitney U test was applied the compare to differences between parameters (p<0,05 ve p<0,01). There were significant differences between two groups (0,01 and 0,05 levels) in exercise program. But blood lipids and body composition of exercise group had a decrease and an increase on some parameters positively than control group. This results gave significant differences in 0,01 and 0,05 levels. It was found that more positive effects were seen on women doing exercise than sedantaries at the end of systematic walking for 12 weeks. Key Words Coronary artery illness, exercise, blood lipids, body composition.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Spor; Yürüyüş