İdeal Öğretmenlerin Disiplin Modelleri: Bir Anlatı Çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Öğretmen adayları eğitim fakültelerinde öğrenim görmeye başladıkları zaman hali hazırda öğretime, sınıf yönetimine ilişkin belli başlı tutumları gelişmiştir. Bu durumda, öğretim elemanlarının sunacağı sınıf yönetim dersi ile öğretmen adaylarının sahip oldukları tutumlar arasında bir boşluk oluşması kaçınılmazdır. Dolayısıyla, öğretim elemanının bu boşluğu doldurması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının ideal öğretmen olarak tanımladıkları öğretmenlerinin sınıf yönetimi yaklaşımlarını belirleyerek bu yaklaşımların sınıf yönetimi yaklaşımlarını nasıl yansıttığını ortaya koymaktır. Böylelikle, iki tarafta da deneyimlerle ilgili bir farkındalık oluşturarak sınıf yönetimi dersindeki boşluklar doldurulmaya çalışılmaktır. Çalışmaya gönüllülük çerçevesinde 2015-2016 eğitimöğretim yılının güz döneminde bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesinde farklı alanlarda son sınıfta öğrenim gören 98'i kız, 41'i erkek olmak üzere toplam 139 öğretmen adayı katılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan alıntı araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak otobiyografik yazı yazılması istenmiştir. Yazılı metinler olarak elde edilen verilerin içerik analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlarda, "tercih modeli" en çok öne çıkan disiplin modeli olurken, davranışçı model en az öne çıkan disiplin modeli olarak bulunmuştur.

Pre-service teachers have already had several attitudes towards teaching and classroom management. In that case, it is certain that there will be a gap between classroom management course and teachers' attitudes. Therefore, lecturer should fulfill this gap. The aim of this study is firstly, to determine pre-service teachers' perspectives on their ideal teachers and to investigate how these perspectives reflect discipline models taught in classroom management course. The study is conducted with 139 (98 girls and 41 boys) last year pre-service teachers in 2015-16 winter semester. Narrative analysis has been conducted for the written texts. The obtained results have showed that while "choice theory" is the most featured discipline model while "behaviorist model" is the least.
Ideal Teachers' Discipline Models in Classroom Management: A Narrative Inquiry
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel