Birleşen Sigorta Şirketlerinde çalışanların hukuki durumu - Kaya, Derya (My University, 2010)
BİRLEŞEN SİGORTA ŞİRKETLERİNDE ÇALIŞANLARIN HUKUKİ DURUMU Sigorta Sigorta şirketleri güvence altına aldıkları tazminat ödemelerini yapabilmek için finansal yapılarını güçlü tutmak zorundadırlar. Gerek ulusal gerek uluslar arası boyutta gerçekleşen birleşme ve devralmalar sigorta şirketlerine büyüme bakımından olanak sağlarken mali durumları ve rekabet güçlerini korumaları bakımından da önemli bir işleve sahiptir. Sigorta şirketlerinin birleşmesi 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca özel izne tabidir. Birleşmeler iş hukuku bakımından işveren değişikliğidir. Sigorta şirketi çalışanları da 4857 Sayılı Kanun'a tabiidirler. Bu nedenle, 4857 Sayılı Kanunun özellikle 6, 8 ve 22. maddeleri birleşme durumunda onlar bakımından da uygulanacaktır. Çalışanların birleşme durumundaki haklarının korunması ile ilgili olarak Türk hukukunda yer alan düzenlemelerin Avrupa Birliği müktesabatı ile tam uyumlu olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu nedenle birleşmelerde çalışanların haklarının daha etkin korunabilmesi ve Avrupa Birliği müktesabatı ile uyumun sağlanabilmesi bakımından gerekli değişikliklerin yapılması faydalı olacaktır. gorta Şirketi, Şirket Birleşmeleri, İşveren Değişikliği

LEGAL STATUS OF MERGERING INSURANCE COMPANIES EMPLOYEES The insurance companies should keep their financial position strong to indemnify the loss assured. Mergers and acqusitions on both national and international basis submit an opportunity for growth and play an important role for the insurance companies to keep their financial position and competetive power strong. Mergers of insurance companies are subject to speacial authorization under Insurance Warranty Law no 5684. Mergers cause a diversification of the employer in terms of labour law. The workers of the insurance companies are amenable to Labour Law No 4857.Therefore, this law - espeacially article 6, article 8, article 22- will be applied for them in case of mergers. It is not possible to say that the legal arrangements about protection of the workers' rigths in case of mergers in Turkisch law are completely compatible to acquis communitaire. It is necessary to do the ammendments required for the better protection of the workers' rights in the process of mergers. Key Words : Insurance, Insurance Companies, Merger, Insurance Companies Employees, Employer, Employer Changes.
Keywords: Hukuk; Sigorta Şirketleri; Sigortacılık