Model roketçilik araştirmacı-sorgulama ortamında öğrenciler tarafindan oluşturulan argümanların kalitesinin ve bilimsel kredibilitesinin araştırılması - Süzük, Erol (My University, 2011)
MODEL ROKETÇİLİK ARAŞTIRMACI-SORGULAMA ORTAMINDA ÖĞRENCİLER TARAFINDAN OLUŞTURULAN ARGÜMANLARIN KALİTESİNİN VE BİLİMSEL KREDİBİLİTESİNİN ARAŞTIRILMASI Öğrencilerin araştırmacı-sorgulama ortamında oluşturdukları argümanların kalitesinin ve bilimsel kredibilitesinin araştırıldığı bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Öğrencilerin argüman geliştirme süresince oluşturdukları tüm argümanlar, argüman kalitesi ve kredibilitesi modeline göre incelenerek, kaliteleri ve bilimsel kredibiliteleri incelenmiştir. Bu çalışmada amaçlı örnekleme tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcılarını, Ortaöğretim Fizik Öğretmenliği 5. sınıf öğrencisi 20 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmamız 4 aşamada gerçekleşmiştir: model roketlerin tasarımı ve yapımı, nitel soruların uygulanması, argüman geliştirme etkinlikleri ve nitel soruların tekrar uygulanması. Argüman geliştirme etkinlikleri için iki adet nitel model roket sorusu kullanılmıştır. Bu sorulara öğrencilerin verdikleri cevaplar analiz edilerek öğrenciler gruplara ayrılmış ve gruplar arasında bilimsel tartışma yaptırılarak video kaydı alınmış ve bu kayıtlar yazılı dokümanlar haline getirilmiştir. Yazılı hale getirilen dokümanlar Bilimsel Argümantasyon ve Bilimsel Kredibilite Modeline göre analiz edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırma bulgularına göre argümanların büyük çoğunluğunu kalitesi üçüncü kalite çıkmıştır. Argümanların bilimsel kredibilitesi ise genellikle düşük olmuştur. Bu sonuçlar argüman geliştirme etkinliklerinin önemini göstermektedir. Öğrencilerin okumak, yazmak ve hesap yapmaktan öte gelişen toplumun değerleri olan kritik düşünme ve kendi başına yaşam boyu öğrenebilme yeteneklerinin geliştirilebilmesi için argüman geliştirme etkinlikleri kullanılabilir. Anahtar Sözcükler: Model Roketçilik, Argüman Kalitesi, Argüman Geliştirme, Araştırmacı-Sorgulama Ortamı. Temmuz, 2011 Erol SÜZÜK

EXPLORING THE QUALITY AND SCIENTIFIC CREDIBILITY OF STUDENTS’ ARGUMENTATION IN MODEL ROCKETRY COMMUNITY OF INQUIRY The purpose of this study is to develop context in which students use their arguments on ill-structured problems and to observe how they use scientific language in argumentation activities. Qualitative methods were used under the situated learning perspective of social constructivism. Participants were 20 students in teacher education programs in the section of physics education at Marmara University. The study has four steps: design of model rockets, administration of qualitative questions, argumentation activities, administration of same qualitative questions. Argumentation activities were analyzed as a case in qualitative methods. According to the research findings, the quality of the arguments was majorly the third quality. The scientific credibility of the arguments was generally low. These results show the importance of argument development activities. To develop skills of critical thinking and lifelong learning argumentation development activities can be used. Key words: Model Rocketry, Quality Of Arguments, Argumentation, Community Of Inquiry. July, 2011 Erol SÜZÜK
Keywords: Fizik; Öğrenim ve Öğretim