Marka bilinirliğinin tüketici satın alma davranışı üzerine etkileri ve elektrikli küçük ev aletleri tüketicileri üzerine bir uygulama - Çevikbaş, Esra (My University, 2007)
MARKA BİLİNİRLİĞİNİN TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİLERİ VE ELEKTRİKLİ KÜÇÜK EV ALETLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA Yoğun rekabet ortamında başarılı olabilmek için işletmelerin pazarlama karması konusunda karar almadan önce, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarının yanı sıra onların satın alma alışkanlıkları konusuna odaklanması gerekmektedir. Marka bilinirliğinin tüketici tercihlerine olan etkisi günümüzde önem kazanmakta ve bu doğrultuda işletmeler markalarının bilinirliği için çaba göstermektedir. Bu çalışmada, elektrikli küçük ev aletleri tüketicilerinin satın alma karar aşamasında marka bilinirliğinin etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonuçları, elektrikli küçük ev aletleri tüketicilerinin markaya karşı duyarlı olduğunu göstermektedir. Katılımcıların %70 ve üzeri oranda satın aldıkları ürünler ele alındığında, ilk akla gelen marka olan Arçelik, Arzum ve Tefal markalarının satın alınan ürünlerde büyük oranda tercih nedeni olduğunu göstermektedir.

THE EFFECT OF BRAND KNOWLEDGE ON CONSUMERS’ PURCHASING BEHAVIOURS AND A CASE STUDY ON SMALL HOUSE APPLIANCES Due to the fact that consumer expectations increases day after day and competition conditions changes continuously, firms should focus on consumers’ purchasing behaviours besides their needs and requirements before giving decisions about marketing mix. Effect of brand knowledge on consumers’ decisions is becoming more important day by day and it’s clear that there is an increasing effort of firms for brand knowledge. In this thesis study academical efforts was given to emphasize the effects of brand identity on consumers’ of purchasing decisions on small house appliances market. Results of this thesis indicates that the consumers’ of small house appliances are sensitive to brand identity. Considering 70% of total market purchase, it’s significant that “Arçelik”, “Arzum” and “Tefal” are the most known brands of the small appliances market.
Keywords: Marka; Satın Alma; Tüketici Davranışı; Üretim Yönetimi