Sağlık davranışlarını geliştirmek ve değiştirmek için transteoratik modelin kullanılması - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Sağlık risklerini azaltmak ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları kazandırmak sağlık profesyonellerinin en temel işlevleri arasındadır. Bu nedenle bireye en uygun davranış değişimi yaklaşımlarını bulmak için çaba harcanmaktadır. Transteoretik Model (Teoriler Arası Model), son yıllarda davranış değişimini kolaylaştıran bir çerçeve olarak hemşirelik dahil farklı disiplinlerin araştırma konusu olmuştur. Bu model değişimin sonuçtan çok süreç olduğunu benimser. Değişimi kolaylaştırmak için bireyin içinde bulunduğu değişim aşamasına en uygun girişimleri kullanır, değerlendirir ve izler. Bu kapsamda model bireyin bilişsel, davranışsal ve psikososyal durumunu ölçen hassas ölçüm araçlarını içermektedir. Değişim aşamaları bireylerin niyet, tutum ve davranış değişikliklerinin zamanını, değişim süreci ise hangi deneyimleri kullanarak problemli davranışları değiştirdiklerini anlamaya yardım eder. Hemşirelik uygulamaları ile örtüşen bu modelin yaşama geçirilebilmesi için motivasyon görüşmeleri dahil, etkili eğitim tekniklerinin uygulanması ve modeli Türk toplum grupları üzerinde test eden çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Application of Transtheoretic Model for Improving and Changing Health Behaviours Reducing health risks and promoting healthy lifestyle behaviours are among the primary functions of healthcare professionals. Therefore, all possible attempts should be made to determine behavioural change approach most suitable for the individual. Transtheoretic model, being an approach to facilitate behavioural change, has been a focus of research for nursing and many other disciplines during the recent years. This model adopts the idea that change is a process rather than an outcome and also utilizes sensitive tools to measure individual’s cognitive, behavioural, and psychosocial status. Stages of change help identify individual’s intention, attitude, and behavioural change times, and process of change tries to define which experiences were used to change problematic behaviours. In order to put this model – which is in well accordance with nursing practices – into actual practice, it is necessary to exercise effective educational techniques, including motivation meetings, and to conduct studies to test the model for Turkish populations.
Application of transtheoretic model for improving and changing health behaviours
Keywords: Tıbbi İnformatik; Temel Sağlık Hizmetleri