Türk Ticaret Kanunu’nda haksız rekabet ve kanun’da yer alan bazı özel suç tipleri ( madde 62/ 1-b,c,d ) - Çabukoğlu, Özcan (My University, 2018)
Haksız rekabetin hukuki ve cezai sorumluluk gerektiren halleri 6102 SayılıTürk Ticaret Kanunun 54 ila 63. maddeleri arasında düzenlenmiştir.TTK’nın 54. maddesinde genel ilke belirlenerek haksız rekabetin çerçevesiçizilmiş, hukuki sorumluluk gerektiren özel haksız rekabet halleri de 55. maddedegösterilmiştir.Haksız rekabette ceza sorumluluğu gerektiren fiiller 62. maddede, tüzelkişilerin ceza sorumluluğu ise 63. maddede gösterilmiştir. TTK’ nın 62/ 1-a bendinde55. maddeye atıf yapılarak haksız rekabette suç niteliği taşıyan fiillere yer verilmiş olupbu bölüm tezimizin kapsamı dışındadır.İnceleme konumuzu oluşturan haksız rekabetin özel bazı halleri TTK’ nın62/ 1-b,c,d bentlerinde müstakil suç olarak yer almakta olup; b bendinde, “ Yanlış veyaYanıltıcı Bilgi Verme ”, c bendinde, “ Sırları Ele Geçirmek Amacıyla Aldatma ”, dbendinde ise, “ Haksız Rekabet Fiillerine veya Gerçeğe Aykırı Beyanlara KayıtsızKalma ” suçları düzenlenmiştir.TTK’ nın 60. maddesinde hukuk ve ceza zamanaşımı süreleri belirlenmiştir. 56ila 59. ve 61. maddelerde ise haksız rekabetin hukuki yönüne ilişkin usuli hükümlereyer verilmiştir.TTK 62/ 1-b,c,d bentlerinde düzenlenen fiiller hukuki manada kanun koyucutarafından ayrı haksız rekabet hali olarak öngörülmemiş doğrudan suç oluşturan fiillerolarak belirtilmiştir. Esasen amaç ve ilkeyi belirleyen TTK’ nın 54. maddesindekidürüstlük kuralına aykırı davranışlar, haksız rekabet olarak öngörüldüğünden TTK62/ 1-b,c,d bentlerinde suç sayılan fiiller de aynı zamanda hukuki manada haksız rekabetoluşturur.Haksız rekabet hallerinin hem hukuki hem cezai açıdan müstakil kanunladüzenlenmesi kanun sistematiğine daha uygun olacaktır. TTK’ da haksız rekabet hallerikazuistik yöntemle belirlenmiştir. Bu durum gelişen ekonomik ve ticari işlemleriiaçısından kanunun, günün koşullarının gerisinde kalma tehlikesini ortaya çıkarmaktadır.Bu nedenle müstakil kanun esas alınarak haksız rekabet hallerinde hukuki sorumlulukdüzenlemesine gidilmesi gerekmektedir. Cezai anlamda sorumluluk açısından ayrıcahangi fiillerin suç teşkil ettiğinin, atıf yapmak yerine ayrıca ve açıkça kanun metnindegösterilmesi hukuk mantığı açısından daha uygundur.Çalışmamızda haksız rekabet hukuki yönden ele alınmış, ayrıca TTK 62/ 1-b,c,d bentlerinde yer alan “ Yanlış veya Yanıltıcı Bilgi Verme, “ Sırları Ele GeçirmekAmacıyla Aldatma ”, “ Haksız Rekabet Fiillerine veya Gerçeğe Aykırı BeyanlaraKayıtsız Kalma ” özel suç tipleri tüm unsurlarıyla irdelenmiştir.

The situations in which unfair competition requires legal and criminal liability areregulated between Articles 54 and 63 of the Turkish Commercial Code No. 6102.The 54th article of the Turkish Commercial Code (TCC) sets out the generalprinciple, framing unfair competition, and the specific unfair competition situationsrequiring legal liability are also shown in article 55.Acts that require unjustified recriminatory responsibility are shown in Article 62,and criminal responsibility in legal entities is shown in Article 63.In the 62/ 1-a of theTurkish Commercial Code, there are actions that are unfairly criminal in nature,referring to Article 55, which is outside the scope of our scheme.The special cases of unfair competition constituting the examination position areincluded as independent offenses in the clauses 62/ 1-b, c, d of the Turkish CommercialCode; In subparagraph b, “Incorrect or Misleading Information”, in subparagraph c,”Deception to Seize Secrets” and in subparagraph d,” Unfair Competition Act orunauthorized disclosure to untrue declarations” are the cases.The periods of time of legal and criminal statutes have been determined in the 60tharticle of the Turkish Commercial Code. Articles 56 to 59 and 61 contain proceduralprovisions relating to the legal aspect of unfair competition.The acts in the Turkish Commercial Code 62/ 1-b, c, d sub-paragraphs are stated asdirect criminal acts that are not envisaged as separate unfair competition by thelegislator in the legal sense. Acts that are considered as criminal offenses in TCC 62/ 1-b, c, d are also unfair competition in the legal sense because of the acts that are contraryto the honesty rule in article 54 of the Turkish Commercial Code essentially definingthe objectives and principles.The regulation of unfair competition cases by independent law in both legal andcriminal terms will be more appropriate to the law system. Unfair competition situationsin the Turkish Commercial Code are determined by the method of kazu. This situationreveals the danger of the law being behind the conditions of the day in terms ofivdeveloping economic and commercial transactions. For this reason, it is necessary totake legal responsibility regulation in case of unfair competition based on independentlaw. In terms of liability in criminal terms, it is also more appropriate in terms of law toindicate which actions constitute criminal and which are clearly indicated in the text ofthe law instead of referring to it.Unfair competition in our work has been dealt with from the legal side andfurthermore it has been considered as a special crime. In TCC 62/ 1-b, c, d all types ofelements are examined as in subparagraph b, “Incorrect or Misleading Information”, insubparagraph c,” Deception to Seize Secrets”, in subparagraph d,” Unfair CompetitionAct or unauthorized disclosure to untrue declarations”.
Keywords: Commercial law; Competition law; Competition law - Turkey; Haksız rekabet; Haksız Rekabet Halleri; Haksız rekabet suçları; Özel haksız rekabet suçları; Özel Haksız Rekabet Suçları Competition; Özel hukuk; Özel suç tipleri; Private law; Private unfair competition crimes; Rekabet; Rekabet hukuku; Special crime types; SpecialUnfair Competition Crimes; Ticaret hukuku; Turkey; Türkiye; Unfair Competition; Unfair competition crimes; Unfair Competition Situations