Pediatrik Periferal İntravenöz İnfiltrasyon Ölçeğinin Türkçe Geçerlilik Güvenirliği ve YenidoğanaUyarlanması - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Pediatrik Periferal İntravenöz İnfiltrasyon Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik güvenirliğinin incelenmesi ve yenidoğanlarda kullanımının uyarlanması amacıyla planlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Metodolojik tipte olan bu çalışma prospektif ve gözlemsel özelliktedir. Elli dört yenidoğanda, 2 gözlemcinin eş zamanlı değerlendirme sonuçları ile yürütülmüştür. Her bebek damar yolu değiştirildiği andan itibaren, saatlik gözlemler ile 8 kez izlenmiş ve toplam 864 gözlem sonucu ölçek ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler için SPSS programı kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya toplam 54 hasta ve 864 gözlem sonucu alınmış olup yenidoğan yoğun bakım ünitesinde her bir bakım düzeyindeki olguların oranları benzerdir (1. düzey: 16 hasta; 2. düzey: 23 hasta; 3. düzey 15 hasta, (p=0,348). En fazla kullanılan sıvı cinsi %63'lük oranla %10 dekstroz ve %26'lık oranla total parenteral nütrisyon sıvısı olarak bulunmuştur. Postnatal ortanca 3. günden (minimum: 1, maksimum: 27) itibaren takip yapılmıştır. Toplam 864 gözlem yapılan 54 bebeğin (n=19) %35'inde birinci gözlem sonrasında damar yolu değiştirilmiştir. Damar yolu değiştirilen bebeklerin ölçeğe göre n=11'i (%69) birinci evrede (1 puan), n=5'i (%25) ikinci evrede (2 puan) tespit edilmiş ve damar yolları yenilenmiştir. İki değerlendirici arasındaki uyumu gösteren Krippendorff alfa güvenirlik katsayısı 1,00 olarak hesaplanmıştır (p<0,001). Bu sonuç iki değerlendirici arasında "tam uyumu" göstermektedir. Ölçümler arasındaki güvenirliği gösteren sınıf içi korelasyon katsayısı ise r=0,99 (p<0,001) bulunmuştur. Bu katsayısı da ölçümlerin yüksek düzeyde güvenilir olduğunu ifade etmektedir.Sonuç: İntravenöz infiltrasyon ve ekstravazasyonlar yenidoğanlarda önlenebilir komplikasyonlardır ve düzenli aralıklarla bir ölçek yardımı ile değerlendirilmelidir. Pediatrik Periferal İntravenöz İnfiltrasyon Ölçeği Türkçe olarak geçerli güvenilir bir ölçek olup yenidoğanlarda kullanımı uygundur.

Aim: The aim of this study is to determine the Turkish validity reliability and newborns' adaptation to Pediatric Peripheral Intravenous Infiltration Scale. Materials and Methods: This study is methodological and was conducted on 54 newborns with the simultaneous evaluation of two observers. Each infant was monitored 8 times with hourly observations from when the vein path was changed, and a total of 864 observational outcomes were assessed with scale. SPSS program was used for statistical evaluations. Results: A total of 54 newborns were taken into the study and the proportions of cases at each care level in neonatal intensive care unit were similar (level 1: 16 patients, level 2: 23 patients, level 3: 15 patients (p=0.348). The most commonly used fluid was found to be dextrose 10% in 63%, and total parenteral nutritional fluid in 26%. The newborns' postnatal age was median 3 days (minimum: 1, maximum: 27). A total of 864 observations were made for 8 hours and in the 35% (n=19) of 54 babies, the vein pathway was changed after the first observation. 69% of the infants whose vascular accesses were changed, were identified in the first stage (1 point), 25% in the second stage (2 points), and vascular accesses were renewed. The Krippendorff's alpha reliability coefficient showing the integration between the two evaluators was 1.00 (p<0.001). This result shows "full agreement" between the two evaluators. Intra-class correlation coefficient showing reliability between measurements was r=0.99 (p<0.001). This coefficient also indicates that the measurements are highly reliable. Conclusion: Intravenous infiltration and extravasations are preventable complications in neonates and should be assessed with the aid of a scale at regular intervals. Pediatric Peripheral Intravenous Infiltration Scale can be used in newborns and also in Turkish.
Turkish Validity Reliability of the Pediatric Peripheral Intravenous Infiltration Scale and Its Adaptation to Newborns
Keywords: Genel ve Dahili Tıp