Gebelik ve doğumda geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonunun travma sonrası stres belirti düzeyine etkisi - Uğuz, Gizem (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırma, gebelikte veya doğum sırasında COVİD-19 enfeksiyonunu geçirmiş doğum sonu kadınlarda travma sonrası stres belirti düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Mart 2021-Ağustos 2021 tarihleri arasında, İstanbul Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne başvuran gebelik ve doğum döneminde COVİD-19 ile enfekte olmuş ve olmamış doğum sonrası 4-6. aylarında olan anneler ile yapılmıştır. Veri toplanmasında literatür doğrultusunda hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, City Doğum Travması Ölçeği (CDTÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 29,48±4,68 ve katılımcıların %44,5’i üniversite mezunudur. Katılımcıların CDTÖ puanı ile BDÖ puanı arasında anlamlı ve pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu (r=0,695, p=0,00) saptanmıştır. Doğum sonu katılımcıların BDÖ puan ortalaması arttıkça CDTÖ puan ortalamasının da arttığı belirlenmiştir. Sonuçlar: Gebelik veya doğum sürecinde geçirilen COVİD-19 enfeksiyonu doğum sonu stres belirti düzeyinin artmasına neden olmaktadır.

Objective: This study was carried out to determine the effect of post-traumatic stress symptom level in postpartum women who had COVID-19 infection during pregnancy or delivery. Materials and Methods: Research Between March 2021-August 2021, patients admitted to Istanbul Esenler Gynecology and Childhood Diseases Hospital during pregnancy and childbirth, infected with COVID-19, and postpartum 4-6 months old. It was made with mothers who were in their pregnancy. Personal information form prepared in line with the literature in data collection, City Birth Trauma Scale (CDTÖ) and Beck Depression Scale (BDI) were used. Findings: The average age of the participants was 29,48±4,68 and 44.5% of the participants were university graduates. It was detected that there was a reasonable and statistically positive significant relationship between the participants' CDTS score and BDI score (r=0.695, p=0.00). It was detected that as the BDI score average of the postpartum participants increased, the CDT score average also increased. Conclusions: COVID-19 infection during pregnancy or childbirth causes an increase in the level of postpartum stress symptoms.
Keywords: COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); COVİD-19; depression; depresyon; Doğum eylemi; doğum sonu dönem; doğum travması COVID-19; Gebelik; Health; Labor, Obstetric; labour trauma; postpartum period; Pregnancy; Sağlık