İlk dönem İslâm toplumunda kadınların geçim kaynakları - Türk, Bedriye (My University, 2023)
Bu tezde Hz. Peygamber ve Hulefâ-yi Râşidîn dönemlerinde kadınların geçim kaynakları ele alınmıştır. Geçim kaynakları perspektifinden, kadınların ekonomik hayattaki yerinin ortaya konması hedeflenmiştir. Birinci bölümde kadınların çalışarak elde ettikleri geçim kaynaklarına yer verilmiştir. Bunlar tarım, hayvancılık, ticaret, tıbbî hizmetler, sütannelik, tekstil, süslenme ve bakım hizmetleri, sanat ve eğlence hayatına dair hizmetler ve ganimetlerdir. İkinci bölümde ise emek gerektirmeyen ve kadınlara çeşitli nedenlerden ötürü sunulan geçim kaynaklarına yer verilmiştir. Bunlar devlet gelirleri, mehir, miras ve hediyelerdir. Çalışmamız sonucunda ilk dönem İslâm toplumunda kadınların, geçimlerini daha ziyade emek gerektiren faaliyetlerle sağladıkları tespit edilmiştir.

In this thesis, the livelihoods of women are examined in the eras of the Prophet Muhammad and al-Khulefâ' al-Râshidûn. It's aimed to reveal the place of women in economic life, from the perspective of livelihoods. In the first chapter, we studied livelihoods that require labor. These are agriculture, animal husbandry, trade, medical services, foster motherhood, textile, beauty and care services, art and entertainment, and ghanima. In the second chapter, we studied the livelihoods which don't require labor and are offered to women. These are state incomes, mahr, inheritance, and gifts. This study concluded that women in early Islamic society lived off more activities that require labor.
Livelihoods of women in early Islamic society
Keywords: 1800’den önceki çalışmalar; Early Islamic Period; Early works to 1800; Economic conditions; Ekonomik durum; Geçim Kaynakları; Islamic countries; İslam ülkeleri; İslâm'ın İlk Dönemi; Kadın; Kadınlar; Livelihoods; Women